Insändare

Äldreomsorgen ska fokusera på kvalitet

Hur motiverar alliansen fortsatt upphandling av äldreomsorg med lägsta pris som huvudkriterium?
Vi är många som reagerat starkt på rapporterna om missförhållanden på Attendos särskilda boende i Terra nova. Vi är också många som följt personalens och de anhörigas oro för verksamheterna i Hemse som nyligen tagits över av Attendo. Detta samtidigt som allt fler fått upp ögonen för bristerna i äldreomsorgen i och med pandemin.
Min förhoppning har varit att politiker i alla läger skulle komma ihåg hur utsatt äldreomsorgen var under pandemin och börja rätta till felen och värdera verksamheten, de boende och personalen högre. En period kunde de flesta partier komma överens om att äldreomsorgen behövde mer resurser och personalen bättre förutsättningar.
Nu verkar dock alliansen på Gotland glömt sina utfästelser. Att år efter år upphandla äldreomsorg med lägsta pris som avgörande faktor förutom de grundläggande kvalitetskraven har skapat en situation där verksamheterna pressas att leverera till allt lägre pris. Även de kommunala boendena påverkas eftersom jämförelser görs med de privata.
Är det inte bra då, att få samma verksamhet till lägre pris? Den senaste tidens oroväckande vittnesmål säger snarare att vi får det vi betalar för. I den här typen av verksamhet finns inte så mycket att spara på förutom personal, mat och lokalkostnader. Det är alla saker som påverkar livskvaliteten för de boende. Personalen gör sitt bästa med de förutsättningar de har. Brist på personal skapar i bästa fall sämre möjligheter för de boende att styra sina dagar och i sämsta fall den typen av missförhållanden som rapporteras i Attendos egen avvikelserapportering.
Sverigedemokraterna, som själva ofta påstår sig värna äldres behov, har lagt sig platt och röstat med alliansen utan försök att påverka.
Jag tror de flesta är överens om att äldreomsorgen måste värderas högre. Trots det fortsätter alliansen med moderaten Rolf Öström i spetsen att upphandla äldreomsorg med lägsta pris som avgörande kriterium. På vilket sätt förbättrar detta gotländsk äldreomsorg?
Vi i Vänsterpartiet vill att Region Gotland ska ta över driften av de boenden vi har entreprenadavtal med. Det skulle göra det lättare att besluta om successiva förbättringar i verksamheterna. Gotländsk äldreomsorg behöver få fokusera på kvalitet och livsglädje för de boende – låt oss skapa förutsättningar för det.
Kopiera länk