Insändare

Svårt att förstå resonemanget

Lotta Israelsson, HR-direktör, skriver i sitt insändarsvar angående hållbara scheman att ”Möjligheterna att anställa medarbetare inom vård och omsorg blir alltmer utmanande, vilket gör att det arbetet är högprioriterat inom Region Gotland.”
Detta måste väl innebära att det är av största vikt att regionen lyckas behålla den personal man har anställd i dag?
Lotta skriver vidare att ”strategisk hållbar bemanning har med ekonomi att göra, men i första hand handlar det om att utgå från verksamhetens behov och dem vi är till för.” Menar du att medarbetare som under många år arbetat enligt önskescheman, gått på fasta schemarader eller andra schemalösningar inte har haft verksamhetens behov för ögonen? Det är väl även att underkänna alla chefers förmåga att leda och styra?
Jag hävdar att verksamhetens behov och bra scheman för personalen går att kombinera och är en förutsättning för hållbar bemanning. Om regionen vill vara en attraktiv arbetsgivare, kunna behålla och nyrekrytera personal måste arbetsliv och familjeliv gå att förena. För att klara bemanningen inom vård och omsorg i dag och i framtiden måste Region Gotland erbjuda scheman där småbarnsföräldrar och ensamstående föräldrar kan jobba.
Att ha medarbetare som inte orkar leder oftast till sjukskrivning, vilket går ut över bemanningen i verksamheten. För att motverka arbetsmiljörelaterade sjukskrivningar är det nödvändigt att lyssna på medarbetarna och ge dem inflytande.
Är det så stora ekonomiska vinster i de verksamheter där hållbar bemanning har införts, så den schemamodellen måste fortsätta? Bra om det kan redovisas för oss skattebetalare hur stor vinst varje verksamhet gjort på dessa schemaförändringar.
Om skattepengar går till vård och omsorg om gamla, sjuka, personer med funktionsnedsättningar och barn, då är vi många som är beredda att betala skatt, till och med mer i skatt.
Förbättra arbetsvillkoren och ge personal inom vård och omsorg en bra arbetsmiljö nu!
Kopiera länk