artikel

Oroas du inte över att personal slutar?

Svar till Lotta Israelsson, HR-direktör Region Gotland.
Tack för ditt svar. Tyvärr gör det mig väldigt bekymrad. Oroas du inte över att personal slutar?
Om flera sjuksköterskor på intensivvårdsavdelningen (IVA) säger upp sig riskeras patientsäkerheten när så mycket kompetens försvinner. Att ta in dyra hyrsköterskor är väl knappast att använda skattepengar på rätt sätt?
Självklart måste vi ha ett ekonomiskt perspektiv men man måste vara medveten om vad som kostar pengar. Det kostar att ha bra arbetsmiljö. Men det kostar också att ha dålig arbetsmiljö, i form av hög personalomsättning och mycket tid som tas i anspråk i rekryteringsprocesser. Dessutom anställs det bemanningssamordnare som måste sitta och jobba med lösningar för att täcka upp för personal som blir sjuka.
Om nu SHB är så långsiktigt hållbart och ekonomiskt fördelaktigt som du och någon HR-konsult hävdar föreslår jag att ni arbetar våra arbetstider. Det skulle minska lokalbehovet/lokalkostnaden på Visborg om ni som vi jobbade treskift: 7-14, 14-22 och 22-07. Dessutom varannan helg och alla årets dagar såväl jul, nyår som midsommar.
Om din kollega är sjuk måste du vara beredd på att bli inbeordrad och jobba dubbelpass eller jobba fast det är din enda lediga dag eller på lediga helgen. Nu senast stod det i tidningen om det ansträngda läget i bemanningen på akutmottagningen. Där personal nu arbetar dubbelpass och beordras in på övertid. Det visar på vad ni som arbetsgivare kräver av oss som arbetar i vården och omsorgen på Gotland.
Strategisk hållbar bemanning (SHB) finns inte bara på Gotland utan i många delar av landet på grund av att det låter klokt och genomtänkt. Inte ens fackförbundet Kommunal var emot vid införandet eftersom det sas ta hänsyn till medarbetarnas hälsa.
Men vi är många som jobbat på ”hållbara scheman” ett tag nu och vi försöker beskriva vad SHB gör med vår hälsa.
Hur negativt det påverkar oss och våra familjer. Protesterna är vida i hela landet mot Hållbara scheman. Det är inte yrket i sig eller arbetsuppgifterna som gör att det är svårt att rekrytera, det är arbetsmiljön, villkoren och lönen! Jag vet inte vad mer vi kan göra än vädja till dig och övriga i beslutsposition att lyssna på oss?
Kopiera länk