Insändare

V: Attendos äldreomsorg – nej tack

Det är oacceptabelt det som skett på äldreboendet på Terra Nova. Våra äldre som är så pass sköra att de behöver tas omhand och leva på ett särskilt boende ska veta att de tas om hand på ett bra vis.
Tyvärr är det inte bara en tillfällighet att det blir som det blir. Enligt Vänsterpartiets uppfattning beror det på att flera av våra äldreboenden, däribland Terra Nova och boendena i Hemse, har upphandlats med lägsta pris som måttstock. Från de politiker, både borgerliga och socialdemokratiska, som beslutat att genomföra dessa upphandlingar har vi under åren fått höra att kvalitetskraven i avtalen garanterar kvaliteten. Exemplet Terra Nova visar att det inte stämmer. Det yttersta ansvaret för den nu aktuella situationen på Terra Nova ligger hos dessa politiker.
När lägsta pris är det som bestämmer tar man sakta steg för steg mot en verksamhet som bemannas med allt färre medarbetare, med lägre utbildning och stora risker för brister i omsorgen som en följd av detta. Den negativa spiralen behöver brytas.
Vänsterpartiet tror att Region Gotland i dag behöver driva verksamheten själv och efterhand ta över driften från de vi nu har entreprenadavtal med. Då kan politiker i socialnämnden och förvaltningen själva enklare styra över utvecklingen. Då kan man från en dag till en annan ändra på det man inte är nöjd med.
Vill man anställa fler kan man själv besluta det. Vill man öka kompetensen hos medarbetarna beslutar man det när man vill. Vill man stärka de medicinska insatserna är det betydligt enklare att göra det om man själv styr verksamheten än om man är beroende av ett avtal som skrevs för några år sedan och som i praktiken försvårar för politiker i nämnden att driva igenom förändringar.
Det är val i september. Då finns chansen för gotlänningarna att via valurnan berätta för beslutsfattarna hur man vill att vår äldreomsorg ska vara.
Kopiera länk