Insändare

Arbetsliv med strategisk bemanning som håller

Att få ihop arbetsliv och familjeliv är nästan som ett äktenskap, båda är helt beroende av varandra för att vi ska ha ett fungerande samhälle.
När man väljer ett yrke inom vård och omsorg eller annat arbete som innebär att man arbetar schemalagt, kvällar, nätter och helger betyder det att man i samma utsträckning missar umgänget med sin familj när de är lediga från skola och arbete.
För Vänsterpartiet är det viktigt att arbetstiderna förläggs så att man ändå får så mycket regelbunden tid med familj och barn som möjligt.
Vi ser i dag att den psykiska ohälsan ökar i samhället. Osäkerheten över att få vardagen att gå ihop tror jag är en stor del i det.
Vår hjärna fungerar så att om vi hela tiden lever i en osäkerhet och ständigt måste planera för till exempel hämtning av barn på förskolan utifrån alltför oregelbundna arbetsscheman med rotation det vill säga jobbar både dag och natt, kan vår hjärna uppleva att vi är i fara. Har människan den känslan under längre tid så blir vi stressade och risken för psykisk ohälsa ökar.
När scheman skapas så utgår man naturligtvis från verksamhetens behov för att uppnå verksamhetens mål. Verksamhetens största behov är engagerad och motiverad personal som är fokuserad på arbetsuppgifterna. Det är de som arbetar i verksamheten som bäst vet hur behovet av insatser ser ut under dygnet.
När ett arbetsschema läggs måste man även ta hänsyn till barnperspektivet. Barn har olika behov i olika åldrar, när barnen är riktigt små så är det fint att den person som lägger barnet också finns där på morgonen. När barnen blir lite större är det viktigt att de vet vem som hämtar på förskolan eller vem som tar emot hemma, när barnen kommer i tonåren så är det andra behov men nog så viktigt. Barn och unga behöver känna att hemmet är en trygg plats dit de alltid ska längta och veta vem som finns där. Detta är viktiga aspekter att väga in när arbetsscheman läggs.
Vänsterpartiet anser att det krävs nära samarbete mellan arbetsgivare och arbetstagare för att skapa bra arbetsscheman som ger förutsättningar för ett harmoniskt familjeliv och en bra fungerande arbetsplats. Finns det samspelet så stannar man kvar längre på sin arbetsplats.
Den här insändaren handlar mest om barnperspektivet. Man skulle också kunna skriva en ur klimatperspektivet (mer utsläpp) och landsbygdsperspektivet (mer resekostnad) eftersom denna typ av schemaläggning ofta innebär flera arbetspass för arbetstagaren.
Kopiera länk