Insändare

Äldreomsorgen ska bli bättre inte sämre

I Gotlands Allehanda lördagen den 13 november publicerades en artikel som beskriver hur några anställda upplever förändringen på Iliansgårdens demensboende i Hemse efter att Attendo tagit över verksamheten från Region Gotland.
Det är tråkigt att behöva läsa om minskningar i personalstyrkan som gjorts och att personal och anhöriga upplever en tydlig försämring mot hur det var när Region Gotland bedrev verksamheten. Det är inte bra. Erfarenheterna från åren med covid har visat på brister inom äldreomsorgen. Att då, mitt under en pandemi, besluta om och genomföra denna privatisering tyder inte på tillräcklig klokskap hos de borgerliga politikerna som tillsammans med SD beslutade om detta.
När beslut fattades föreslog Vänsterpartiet att verksamheten skulle fortsätta bedrivas av Region Gotland. Men, de borgerliga och SD lyssnade inte. Vi föreslog därefter att man borde invänta pandemin och resultaten därifrån innan man gör så stora förändringar. Man lyssnade inte.
Då föreslog Vänsterpartiet att när ni nu ändå privatiserar, trots att vi inte ville det, låt det då inte bara vara det billigaste alternativet som väljs utan låt även annat som personalbemanning, utbildning, förebyggande och hälsofrämjande arbetsmoment vara vägledande vid beslutet. Det borde ha varit en utövare som har andra ambitioner än att göra det så billigt som möjligt som fick driften av Iliansgården. Men, de borgerliga och SD avvisade detta.
Den verklighet som nu visar sig på Iliansgården har Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna det politiska ansvaret för. För dem var det viktigare att spara fem miljoner kronor än att försäkra sig om god kvalitet.
Kopiera länk