Insändare

Staten behöver ta ansvar för färjetrafiken

Färjetrafiken är det absolut viktigaste transportsättet för gods- och persontransporter mellan Gotland och fastlandet. Färjetrafiken är att jämföra med en landsväg och måste ges goda och långsiktiga förutsättningar. Vänsterpartiets grundhållning är att staten behöver se till att personer och gods ska kunna transporteras mellan Gotland och fastlandet utan avgörande merkostnad.

Det innebär att man för att få en fungerande trafik måste ta hänsyn till hela resan – allt från turtäthet, trygga och säkra överfarter, rimliga priser, överfartstider och kopplingar till kollektivtrafiken på både Gotland och fastlandet. En så samhällsviktig funktion som färjetrafiken mellan Gotland och fastlandet bör ägas och drivas i statlig regi. På det sättet kan vi som medborgare få mer att säga till om och en omställning till fossilfri teknik kan göras oberoende av upphandlingsperioder, bara den politiska viljan finns.

Trafikverkets utredning om alternativa driftsformer för gotlandstrafiken som publicerades nyligen ger tyvärr inte bilden av att staten delar Vänsterpartiets syn. Det bekymrar oss.

Trafikverkets utredning utgår från att omställningen till en fossilfri färjetrafik inte får innebära någon merkostnad för staten. Alla de olika förslag som presenteras utgår från det. Det ger en utredning som bara innehåller olika typer av försämringar för Gotland. Dubblerade priser, långsammare färjor, andra fastlandshamnar eller en kombination av dessa.

Om förslagen genomfördes skulle effekterna för det gotländska samhället bli stora. Allt från förutsättningar för unga att delta i idrottstävlingar och läger till livsmedelsnäringens möjlighet att vara en del av den svenska livsmedelsförsörjningen skulle påverkas. Vänsterpartiet anser istället att det är självklart att kostnaden för omställningen ska finansieras solidariskt via staten. Kan staten lägga pengar på stöd till nybilsägare för att de ska välja miljöbilar så kan staten också se till att de grundläggande behoven av transporter mellan Gotland och fastlandet kan ske fossilfritt.

Vänsterpartiet anser att det är orimligt att de grundläggande förutsättningar ska kunna rivas upp och ifrågasättas i samband med varje upphandling. Det behöver finnas en långsiktighet och trygghet i att färjetrafiken inte plötsligt kan försämras. För att komma till rätta med det vill vi att Region Gotland och gotlänningarna får en helt annan insyn och roll i formandet av framtidens färjetrafik och att ett regelverk gällande kvalitet, prissättning, turtäthet, restider och miljö- och klimatanpassning av fartygen tas fram. Regelverket ska regelbundet uppdateras med grunden att förbättringar ska ske – men aldrig försämringar.

Jessica Thunander (V),
riksdagsledamot med ansvar för sjöfartsfrågor
Saga Carlgren (V),
gruppledare Vänsterpartiet Gotland

Kopiera länk