Insändare

Vänsterpartiet satsar på nära vård

I den statliga utredningen ”God och nära vård” (SOU 2020:19) betonas vikten av det förebyggande arbetet.
I utredningen skriver man: ”För att vi ska klara av att möta framtidens hälsoutmaningar och vårdbehov i befolkningen måste vi skifta mer av vårt fokus till hur vi kan stärka hälsa, inte bara behandla sjukdom.”
Här på Gotland har vi kommit ganska långt i det arbete, en målbild och en färdplan är under arbete och arbetet med omställningen sträcker sig från 2021 till 2027.
Målsättningen är att alla gotlänningar ska uppleva hälsa genom hela livet.
Vänsterpartiet Gotland vill lägga 7 miljoner utöver resursfördelning på 45,5 miljoner till hälso- och sjukvårdsnämnden. Vi vill lägga de 7 miljonerna på primärvården så att den snabbt kan starta utvecklingen av god och nära vård. Det skulle behövas mycket mera än de 7 miljonerna men då måste regering och riksdag skjuta till mera medel till vården i regionerna vilket Vänsterpartiet yrkat in sin nationella budget.
I färdplanens första del 2021–2022 läggs bland annat fokus på att primärvården blir navet i sjukvården varför en ny primärvårdsplan måste utvecklas, i färdplanen står också att det ska göras småskaliga projekt för att prova olika metoder för att hitta ett så vägvinnande koncept som möjligt, även implementering av första linjens digitala hälso- och sjukvård ska ske under perioden. Forskning visar också att primärvården måste bli ännu bättre på att bland annat hitta cancersymtom i tidigt skede.
Vi inser att om att satsningen ska bli bra så kommer det att kosta, men också att betala sig på sikt. Både genom att Gotlands medborgare mår bättre och genom att förhoppningsvis behöva mindre insatser från sjukvården. När en verksamhet ska utvecklas samtidigt som den tidigare verksamheten ska rulla på i samma tempo så behövs mer och extra resurser.
Vi i V-Gotland anser att arbetet för en övergång till god och nära vård är nödvändig och ska prioriteras högt så att framtidens vård ska bli ännu bättre och mer jämlik och jämställd. Därför vill Vänsterpartiet Gotland lägga mycket pengar på en sjukvård som ska gå till alla.
Kopiera länk