Insändare

Vi kan inte spara oss ur en välfärdskris

Det senaste året har vi påmints om hur viktigt det är att välfärden fungerar både i kris och till vardags.
Pandemin har synliggjort brister som funnits länge. Arbetsvillkor och löner inom många av våra viktigaste yrkesgrupper matchar inte ansvaret som ligger på sjuksköterskor, undersköterskor eller pedagoger. Vården och omsorgen har alltför länge styrts av sökandet efter kostnadsminskningar. Det har fått stora konsekvenser under pandemin. På Gotland har vi på flera sätt klarat oss bättre men brister finns även här.
Under många år har vi kämpat med att finansiera den sjukvård och äldreomsorg som behövs på Gotland. Vi har varit överens över partigränser om att staten måste ta ett större ansvar för de merkostnader vi har för att bedriva vård på en ö. I väntan på det har vi varit tvungna att flytta stora summor till sjukvård och äldreomsorg från framför allt skola och förskola. Det går inte längre.
Under pandemin har rikspartierna varit överens om att satsa mer på vård och äldreomsorg. Bland annat har Vänsterpartiet pressat fram stora satsningar utöver det som regeringen beslutat. Det är bra och borde innebära fler anställda inom sjukvård och äldreomsorg.
Tyvärr är alla satsningar hittills för kortsiktiga. Behoven i vården och omsorgen försvinner inte med pandemin. Dessutom väljer alliansen på Gotland att lägga en budget med över 100 miljoner kronor i överskott. De pengarna behövs i verksamheterna. De verkliga behoven i vården, äldreomsorgen, skolan och förskolan är större. Det kan verka ansvarsfullt att ha en buffert i kristid – men den bästa buffert vi kan ha är en välfärd som kan ge det stöd behövs och att personalen i välfärden orkar jobba även efter krisen.
Vänsterpartiets budget för 2022 utgår ifrån att vi måste investera nu för att få en bättre framtid. Varje barn som inte får en bra skolgång riskerar utanförskap. Det är en skuld i mänskligt lidande men också i pengar som är mycket större än kostnaden för förebyggande insatser. Det är de barn som har störst behov som drabbas hårdast av alliansens besparingar.
Det går inte att spara sig ur en kris som förvärrats av en underfinansierad välfärd. För att klara nästa kris bättre måste regeringen och de andra partierna sluta att bara prata om en bättre sjukvård, skola och äldreomsorg. De måste också agera – sluta prioritera skattesänkningar för redan rika och lägga pengarna på en stark välfärd. Först då är det möjligt att ha en större buffert i Region Gotlands budget.
Kopiera länk