Bostadspolitik

Återupprätta bostadspolitiken  

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAInsändare publicerad i GA och GT den 18 december, skriven av Saga Carlgren och Per Edman.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAInsändare publicerad i GA och GT den 18 december, skriven av Saga Carlgren och Per Edman.

Bristen på bostäder och höga priser är ingen tillfällighet. Det är resultatet av en medveten politik som den borgerliga regeringen drivit under åtta år. Inriktningen har varit tydlig och resultatet förmodligen precis som regeringen tänkte sig. Tanken har varit att det ska bli lättare att tjäna pengar på att bygga och äga bostäder. Priset för det, får ungdomar och många andra med tunna plånböcker betala, genom att det blir dyrare att hyra och köpa bostad.

Ett av regeringen Reinfeldts första beslut var att ta bort investeringsstödet som fanns för att underlätta byggandet av hyreslägenheter. Ett stöd som kompenserade det stöd som bostadsrätter och villor får genom ränteavdragen. Effekten blev förstås att byggandet av hyreslägenheter sjönk kraftigt och ledde till kraftig brist på bostäder på många orter.

Nu har bostadsbristen blivit så allvarlig att byggandet börjar komma igång igen, men nu med betydligt högre hyror. Och det var väl så Reinfeldt och de andra tänkte, eftersom de också ändrat reglerna så att det ska bli lättare att ta ut höga hyror för nybyggda lägenheter under längre tid. Dessutom har reglerna för andrahandsuthyrning ändrats så att det nu blivit lagligt att ta ut helt orimliga andrahandshyror. Förmodligen har ytterligare några lägenheter kommit ut på andrahandsmarknaden, men framförallt har det blivit betydligt dyrare för den som bor i andra hand.

Mönstret från Reinfeldts tid som regeringschef är väldigt tydligt. Marknadskrafterna har fått större utrymme och bostadsbristen har ökat. Det är hög tid att återupprätta en bostadspolitik så att alla kan få en bra bostad till rimlig kostnad.

Vänsterpartiet Gotland föreslår därför att Gotlandshem ska bygga mer och på fler orter än Visby. Det är också nödvändigt att försöka sätta stopp för rena spekulationsföretag som försöker ta ut orimliga vinster. Region Gotland bör därför agera mot Hökerums planer att sälja lägenheter för över 43 000 kronor per kvadratmeter. Många, däribland Gotlandshem, har visat att det går att bygga betydligt billigare. På A7-området bygger Gotlandshem för under 27 000 kronor per kvadratmeter.

Saga Carlgren (V)

Per Edman (V)

Kopiera länk