Insändare

Sverige behöver den gotländska landsbygden

Insändare från Saga Carlgren, publicerad i GT 2 april och i GA 24 april.

Vi i Vänsterpartiet vill göra det lättare att få tillgång till närproducerad, hälsosam och miljövänlig mat. Då behöver vi göra Sverige mer självförsörjande på livsmedel.

Vår energipolitik bygger på att kärnkraften ska avvecklas och ersättas av förnybar energi i stor skala. En politik för ökad användning av bland annat bioenergi och vindkraft gynnar också landsbygden.

För Vänsterpartiet är därför utveckling av de gröna näringarna på Gotland och i hela landet en självklarhet. Vi vill göra Sverige till det hållbara matlandet och ser stor potential inom lokal livsmedelsförädling och småskaligt mathantverk.

Vi arbetar för att Lövsta ska utvecklas till ett grönt center. Region Gotland och näringen ska tillsammans skapa ett center som kan arbeta med utveckling i hela det breda spektret från jord till bord eller energi. Ett center med utbildning för ungdomar och vuxna kring både lantbruk, livsmedelsförädling och energiproduktion.

En politik för gröna näringar är bra för utvecklingen av landsbygden men det är också bra för miljö- och klimatpolitiken och besöksnäringen. Därför är det viktigt att Sverige undviker att införa ytterligare avgifter, skatter och regelverk som skapar konkurrensnackdelar för det svenska jordbruket jämfört med jordbruket i EU.

EU:s jordbrukspolitik innebär stora begränsningar för det svenska jordbrukets och den svenska landsbygdens utveckling. Vänsterpartiets anser därför att vi måste undantas från EU:s jordbrukspolitik, för att kunna utveckla det svenska jordbruket. Det är en av de frågor Vänsterpartiet driver inför valet till EU-parlamentet den 25 maj.

Med en nationell  jordbruks- och landsbygdspolitik vill vi

  • Upprätta en nationell livsmedelsstrategi för Sverige då det ur både beredskaps- och hållbarhetsperspektiv är viktigt med ökad lokal produktion av livsmedel.
  • Förändra lagstiftningen så att kommunerna enklare kan handla närproducerat och med höga krav på djuromsorg.
  • Se över möjligheterna att påverka distributionen av livsmedel, med syfte att minska transporterna.
  • Genom våra satsningar på det hållbara matlandet Sverige gynna ekologisk livsmedelsproduktion samt öka jordbrukarnas makt att enskilt eller gemensamt öka förädlingsgraden och makten över förädlingskedjan för sina produkter.

En satsning på de gröna näringarna är viktigt för att utveckla den gotländska landsbygden och öka möjligheterna till ett bra liv på hela Gotland. I Vänsterpartiets landsbygdsprogram ”Utveckla hela Gotland” visar vi hur vi vill bygga vidare och utveckla öns alla styrkor. Gotland ska fortsätta att erbjuda många attraktiva livsmiljöer, som kan ge förutsättningar för ett gott liv även i framtiden. Här ska finnas en levande landsbygd med fungerande serviceorter och ett rikt omväxlande landskap.

Saga Carlgren, Vänsterpartiet Gotland.
Kandidat till EU-parlamentet och regionfullmäktige

Kopiera länk