Bostadspolitik

Hoffstedt undviker sanningen

Insändare publicerad i GT 25 oktober (med annan rubrik).

Den moderata bostadspolitiken har havererat och det beror på medvetna beslut av den moderatledda regeringen. Bara någon månad efter valet 2006 togs de första förödande besluten av den då nytillträdda borgerliga regeringen. Investeringsbidragen till byggande av hyreslägenheter avskaffades och istället skulle marknaden få friare utrymme.

Byggandet av hyreslägenheter minskade kraftigt, 30 procent på tre år (2006 – 2009), samtidigt som priserna ökade kraftigt, 35 procent under samma år. Nu påstår Gustaf Hoffstedt att det är ”krångliga byggregler” som orsakat bostadsbristen. Vilka ”krångliga byggregler” införde den moderatledda regeringen som orsakade det minskade byggandet 2006 – 2009? Alla siffror avser färdigbyggda
lägenheter och kommer från SCB.

Det är verkligen en bedrövlig politik som moderaterna drivit igenom men lika bedrövligt är riksdagsledamoten Gustaf Hoffstedts (M) sätt att försöka försvara den. Trots övertygande statistik (publicerat bland annat i SvD) som visar att andrahandshyrorna har ökat kraftigt sedan den nya lagen trädde i kraft 1 februari så har Hoffstedt tidigare påstått att hyrorna inte har ökat. Jag har i två insändare försökt få Hoffstedt att redovisa var han fått sina siffror ifrån.

Nu när Hoffstedt i en insändare (GT 23 okt) ”svarar” på min insändare så ger han ingen förklaring till sitt tidigare påstående. Det tycker jag är anmärkningsvärt. Det är inte godtagbart att en riksdagsledamot inte kan eller vill berätta var hans underlag kommer ifrån. Det verkar helt enkelt som om Hoffstedt inte haft något underlag för sina påståenden och därför skriver han nu om något annat.

Hoffstedt påstår i sin insändare att jag i en tidigare insändare ”belyser nackdelar med hyresrätter”. Det är ett obegripligt påstående eftersom jag inte skrivit nåt sånt. Jag har däremot kritiserat Moderaternas bostadspolitik och undrat var Hoffstedt hittat sina siffror.

Lars Bjurström
Vänsterpartist i Klintehamn

Kopiera länk