Ekonomi

Stark satsning på välfärd och jobb.

Insändare skriven av Brittis Benzler och Per Edman, publicerad i GT den 8 oktober.

Det är dags för en ny färdriktning. Ett samhälle som byggs med omtanke och medmänsklighet är i grunden starkare än ett land där girigheten får råda. Bland annat därför motsätter vi oss att det privata vinstintresset tillåts styra i välfärden och att gemensamma skattemedel förslösas. Skattemedel till vård, skola och omsorg ska användas till personal och verksamhet. Det går att bekämpa arbetslösheten och den växande otryggheten och möta behoven i välfärden genom politisk förändring.  Vänsterpartiets budgetmotion i riksdagen innehåller just en sådan satsning. Det är en stark satsning på välfärd och jobb.

För oss på Gotland är det mycket positivt att våra partikamrater i riksdagen väljer att satsa på välfärden som bedrivs lokalt av kommuner och regioner. Det är en politik som verkligen behövs efter sju år av moderatledd regering som genomfört stora skattessänkningar och samtidigt tvingat kommuner och regioner till stora besparingar.

Om Vänsterpartiets budgetförslag genomförs blir det en stor satsning på bättre kvalitet i vård, skola och omsorg som också leder till fler jobb. Vänsterpartiet föreslår en höjning av de generella statsbidragen till regioner och kommuner men också ett antal riktade satsningar på vården, skolan och omsorgen. Våra satsningar innebär både höjd kvalitet och fler anställda. För Gotlands del finansierar Vänsterpartiets förslag 100 fler anställda inom vården och skolan.

Vänsterpartiets budgetförslag innebär också stora satsningar på förbättrade möjligheter för unga och på miljön.

Många unga vuxna tillhör de som fått betala ett högt pris för regeringens politik som lett till arbetslöshet, otrygga anställningar och stor brist på hyreslägenheter, särskilt i storstadsområdena. Vår politik innehåller därför satsningar på jobb och utbildning, bättre anställningstrygghet och ökat bostadsbyggande

Vi behöver mer framtidsinvesteringar på gröna jobb för miljön och klimatet. Budgetförslaget innebär en storsatsning på solenergi, vindkraft och energiomställning genom ett nytt klimatprogram med stöd till kommuner, regioner och företag.

Genom att införa ett långsiktigt investeringsstöd för byggande av hyresrätter till rimliga hyror kan vi bygga bort bostadsbristen och bidra till energiomställningen.

Vänsterpartiets satsningar är möjliga att klara genom att säga nej till några av de skattesänkningar och subventioner som regeringen genomfört. Det är en skattepolitik som ska trygga välfärden, få fler människor i arbete, öka jämlikheten och jämställdheten och skapa förutsättningar för en hållbar utveckling. Vi vet att viljan att betala skatt är god om det leder till satsningar på exempelvis sjukvård, skola och äldreomsorg.

Brittis Benzler
Regionråd för Vänsterpartiet

Per Edman
Ordförande Vänsterpartiet Gotland

 

 

 

Kopiera länk