Insändare

Utveckla Klintehamn

Insändare skriven av Lars Bjurström, publicerad i GT 25 mars.

Klintehamn är ett samhälle med många goda förutsättningar. Förutsättningar som rätt förvaltade kan bidra till utvecklingen i Klintehamn och på hela Gotland. Det är därför bra att regionledningen och samhällsbyggnadsförvaltningen på dialogmötet i Klintehamn den 19 mars utlovade att ytterligare insatser ska göras, bland annat genom en fördjupad översiktplan där ortens tillgångar men och också problem gås igenom.

Utbyggnaden av hamnverksamheten kan bli en viktig tillgång i Klintehamn men det är också en fråga som understryker hur viktigt havet och stranden är för Klintehamn för många fler intressen och aktiviteter än bara hamnen. Vi vill ha möjlighet att komma till stranden och till havet för bad, fiske, promenader, småbåtverksamhet och mycket mer. Allt detta kan göras bättre och nu när hamnen byggs ut med bland annat ökad biltrafik som följd är det viktigt att alla andra intressen också blir väl tillgodsedda.

När hamnutbyggnaden på allvar började diskuteras utlovades en översyn av hela trafiksituationen. Dessvärre har ingenting av detta ens påbörjats, trots att det gått fyra år sedan det första mötet om hamnutbyggnaden var här i Klintehamn och detta löfte gavs. Nu är det därför hög tid att göra en översyn av trafik- och vägfrågorna. Utgångspunkten för en sån översyn måste vara att möjligheten att röra sig mellan stranden och samhället förbättras.

Länsvägen 140 utgör idag en för kraftig barriär mellan samhället och havet. Vägens utformning bör i sin helhet ses över och ändras så att kopplingen och kontakterna till havet och stranden blir bättre.

Den badplats som redovisas i Region Gotlands översiktsplan ”Bygg Gotland” sköts inte längre så att den fungerar som badplats och tillgängligheten är inte heller tillräckligt bra. Ett bra bad måste vara en självklarhet och i regionens arbete för ett bättre Klintehamn måste en välskött och bra tillgänglig badplats ingå.

Lars Bjurström, Klintehamn
suppleant i tekniska nämnden (V)

Kopiera länk