Äldre inlägg

Fattigdom – ovärdigt i dagens Sverige!

Att leva med en ständig oro för att pengarna inte ska räcka till, en evig klump i magen för att något oförutsett ska spräcka planeringen och en sorg att inte kunna ge det man vill till sina barn när helger, lov och semestrar infinner sig är nedbrytande. Så lever dryg var fjärde ensamstående mamma i Sverige idag. Efter en dramatisk ökning de senaste fyra åren är det idag 57 000 ensamstående kvinnor med sina barn som lever under den relativa fattigdomsgränsen.

Det är ovärdigt! Ska vi med stolthet kunna säga att vi i Sverige har världens bästa välfärd, och ska vi lyckas knipa förstaplatsen igen som världens mest jämställda land, måste vi höja underhållsstödet, skapa en modern sjukförsäkring utan stupstock. Inför riktiga ersättningsnivåer i A-kassan och möjligheten att deltidsstämpla. Lagstifta om rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid och rätten till fasta jobb på heltid. Så kan vi ge ensamstående mödrar och deras barn rätt till ett bra liv med goda ekonomiska förutsättningar.

 Sofia Wärngård Lang, Vänsterpartiet Gotland

 

 

 

 

Kopiera länk