Äldre inlägg

Låt oss inte luras!

Gotlandsbaten-375Nu har regeringens representanter varit här med budskapet att man inte längre vill ta ansvar för färjetrafiken, den gotländska vägen till fastlandet.

Nu har regeringens representanter varit här med budskapet att man inte längre vill ta ansvar för färjetrafiken, den gotländska vägen till fastlandet.

Att det handlar om att smita från ansvar och vältra över kostnader på andra, döljer man med fagert tal, om att ”Gotlänningarna vet bäst hur trafiken skötas.” Medan Åsa Torstensson (c), kommunikationsminister i nästa andetag säger att ”det kan bli fråga om regional delfinansiering”, (enligt GT 23/1).

Tanken är tydligen att vi ska sluta ställa berättigade krav på regering och riksdag om att Gotland som andra delar av landet ska ha goda vägar till regioncentra, i vårt fall Stockholm. Istället ska vi själva få upptäcka att våra pengar inte räcker till både god sjukvård, bra skola och en rimlig färjetrafik till fastlandet. Kanske är det för att vi vid nästa chockhöjning av drivmedelspriserna inte ska kräva ytterligare statliga pengar, som vi gjorde med gott resultat 2005 då det senast inträffade. Hur avvärjer vi då chockhöjda priser eller en långt glesare turtäthet? Vilken kommunal verksamhet ska offras?

Nej låt oss inte luras av fagert tal, eller missnöje med Rikstrafiken. Vägen till Gotland, våra färjor är som andra huvudvägar en nationell angelägenhet, som skall finansieras nationellt och skötas av Vägverket.

 

Brittis Benzler, Roland Norbäck Vänsterpartiet.

Kopiera länk