artikel

Feministiskt Forum 2009

Utbudet av seminarier, föredrag och filmvisningar på ABF-huset var dignande, så pass att det var riktigt svårt att välja.

21 – 22 februari hölls för fjärde året Feministiskt Forum på ABF-huset i Stockholm.

Lokalerna kändes emellanåt för trånga, ett positivt tecken då det måste betyda att antalet besökare var fler i år än tidigare.
Jag hade som sagt svårt att prioritera bland det myckna utbudet, men hann med ganska mycket intressant. Här kommer ett axplock ur det jag fick mig till livs under helgen.

På lördagen hölls en föreläsning med efterföljande workshop på temat Klimat och kön – hur hänger det ihop.
Annika Carlsson Kanyama, forskare med inriktning på klimat och kön vid FOI – Totalförsvarets forskningsinstitut och på KTH berättade om forskningsresultat och gav mig nya ingångar i diskussionen kring klimat och genus. 

Senare lyssnade jag till Kristina Lindquist från tidningen Arbetaren som talade på temat "Är aborträtten i Europa hotad?"
Spännande berättelser från hennes reportageresa i Litauen och diskussion om högervridning och Katolska kyrkans makt i EU.

Fundamentalims och bistånd var eftermiddagens höjdpunkt.
Fundamentalister finns i alla religioner och de är främst inriktade på att religiöst sanktionera patriarkala värderingar.
Om vad det får för konsekvenser att fundamentalistiska grupper driver biståndsprojekt och sekulära eller religiöst indifferenta samhällen inte motsätter sig, eller vågar ifrågasätta dessa grupper samtalade Gerd Johnsson Latham tidigare styrelse styrelseordf. Kvinna till kvinna och Elin Moberg.

På lördagsvällen bjöds till kalas, men jag är inte så social som man kan tro…

Söndagen inledde jag med att bevista ett föredrag med den Turkiska författaren
Pamuk Yildiz. Hennes berättelse om sju år av fängelse och tortyr inleds med;

”Jag ska aldrig glömma bort det som hän hände där inne. Jag ska aldrig glömma bort de
kamrater som blev levande begravda. Jag ska aldrig glömma bort de onda och de goda
tingen. Om jag försvinner i mitt eget med medvetande, så ska jag fortfarande minnas…
att jag kommer ihåg.”

En mycket stark föreläsning och en fantastisk påminnelse om människans förmåga att överleva känslomässigt alla ods till trots. Ett möte som kommer att finnas med mig för alltid. Jag hoppas verkligen att hennes bok blir översatt till Svenska och publicerad här.

Vidare såg jag på söndagen filmen ”Facking generation”, en dokumentärfilm av Moa Forstorp som handlar om Frida, en 24-årig ensamstående mamma som har tröttnat på de usla arbetsvillkoren på Videomix i Kristianstad. Under två månader hösten 2007 strejkar 7 av 250 anställda på Videomix ideomix i Skåne för att få ett kollektivavtal. Strejken utspelar sig i ett Sverige där få unga är fackligt anslutna och där facken förlorar medlemmar i rasande fart.
En mycket bra och sevärd film som borde visas i samhällskunskapen i alla gymnasieskolor!
Den finns på Handelsanställdas Förbund – hett tips!

Många givande samtal, både i och utanför salarna, många intressanta möten och nya kontakter för framtida samarbete. En mycket bra helg på det hela taget.
Mitt enda minus, vilket kanske inte kommer att bli en överaskning för dom som känner mig en smula – för lite kaffe!!!

Ser i alla fall redan fram emot nästa års Feministiska Forum!
Tack!

Annamaria Bauer

Kopiera länk