Insändare

EU har bättre klimatpolitik än Sverige

Regeringen och SD saknar en trovärdig klimatpolitik. Utsläppen av växthusgaser minskar inte i den takt som är nödvändigt. Den minskar inte heller i den takt som vi lovat EU.
April 2024 var globalt den varmaste aprilmånaden någonsin, i snitt en ökning med 1,58 grader sedan förindustriell tid. Över Parisavtalets nivå. Det får alltså inte bli varmare än nu.
Att i den situationen bedriva en politik som inte minskar utsläppen i den takt som behövs är oansvarigt. Regeringen och SD tar på sig ett stort ansvar. Priset kommer att bli högt och behöva betalas av oss vanliga människor när naturens ökade energi och kraft visar sig.
I dag har EU en bättre klimatpolitik än Sverige. Det är viktigt att de politiska partier som ställer sig bakom EU i denna fråga får så stark ställning som möjligt i Europaparlamentet. En utebliven röst är i praktiken en röst på klimatförnekande högerpolitik.
Vänsterpartiet vill ytterligare skärpa EU:s arbete med minskade utsläpp av växthusgaser. Stora systemförändringar behövs, som EU och medlemsländerna ska besluta om.
I praktiken är det ingen annan än naturen som sätter gränser hör hur höga utsläpp kan vara. Alla nödvändiga förändringar kommer att påverka oss.
Det är viktigt att vid stora förändringar värna de ekonomiskt mest utsatta. Omställningen behöver ske rättvist. Vänsterpartiet har hög trovärdighet i frågor om rättvisa, vi har alltid arbetat för jämlikhet, rättvisa och solidaritet.
Vi kommer att använda oss av det när vi är med och formulerar EU:s klimatpolitik.
Kopiera länk