Insändare

Socialdemokrater – var går er gräns?

Det är bra att Vänsterpartiets riksdagsgrupp visar att man inte har förtroende för socialdemokrater som bedriver borgerlig politik. Det centrala inom politiken är inte vad man säger utan vad man gör.
Det är lite av historiens ironi att Socialdemokraterna i sin regeringspolitik har förändrats från att driva en rättvis och solidarisk politik och nu i praktiken bedriver Centerpartiets politik. Var går gränsen? Det är helt okej att avskaffa värnskatten och på det viset skänka redan rika ytterligare några miljoner.
Man drar sig inte för att försämra anställningsskyddet där priset främst kommer att få betalas av de med svagast ställning på arbetsmarknaden. Nu öppnar man dessutom för den politik som Centerpartiet drivit länge genom att tilllåta marknadshyror vid nyproduktion. Är det någon som tror att Socialdemokraterna stannar där? När Centerpartiet efter nästa val begär marknadshyror över hela bostadsmarknaden kommer säkert Socialdemokraterna inte att dra sig för att genomföra även denna av Centerpartiets politik.
Var går gränsen socialdemokrater? Berätta det. Vad som behövs är mer av solidaritet inte mindre. Hur länge ska sjuka människor få fortsätta att utförsäkras från sjukförsäkringen? Hur länge ska bostadslösa som inte har råd att köpa en egen bostad få fortsätta att vara bostadslösa?
Hur länge ska arbetslösheten få vara så hög som den är? Hur länge ska segregationen inom svensk skola får fortgå? Hur länge ska privata aktörer inom välfärden få fortsätta att göra vinster som bygger på alltför låg kvalitet och flytta dessa skattemedel till sig själva? Vad är poängen med att marknadsanpassa även hyran och kasta ut den till marknaden?
Jag hoppas att ni inför valet inte bara säger vad ni påstår att ni vill utan att ni också berättar vad av borgerlig politik ni tänker genomföra tillsammans med Centerpartiet. Var går er gräns? När Socialdemokraterna inte själva tycks sätt en gräns är det bra att Vänsterpartiet gör det.
Kopiera länk