Debatt

Utveckla kvaliteten i äldreomsorgen

Debatten om äldreomsorgen och den olyckliga privatiseringen av de båda äldreboendena i Hemse fortsätter. Eva Bofride skriver att vänstern menar att de privata utförarna ska avkrävas en högre kvalitet för att vinna en upphandling än vad som krävs av den offentliga utföraren. Jag undrar vem har föreslagit det?
I samband med upphandlingen yrkade Vänsterpartiet att det vid utvärderingen av anbuden inte bara ska vara lägst pris som avgör vem som erbjuds driften. Vi föreslog, precis som man gör i många andra av Sveriges kommuner vid motsvarande upphandlingar, att man dessutom ska poängsätta den blivande utförarens ambitioner med att utveckla kvaliteten.
Inte avkräva en högre kvalitet än någon annan. På det viset får man troligen den utförare som har högst ambition att utveckla till exempel ett förebyggande och hälsofrämjande arbete och att utveckla det sociala arbetet. Vårt förslag hade gynnat den utförare som vill mer än att främst tjäna pengar på driften.
Nu valde inte M, KD, C och SD det. Man valde en lösning som gav det billigaste priset. Och vi ser nu resultatet, betydligt färre medarbetare ska utföra samma jobb som tidigare. Det är möjligt att Eva Bofride tror att det inte påverkar kvaliteten. Men, det tror Vänsterpartiet.
Att dessutom genomföra en traditionell form av upphandling där endast lägst pris är avgörande vid beslutet försvårar en framtida utveckling av kvaliteten. Om coronakommissionen föreslår och riksdagen beslutar att ge kommunerna större möjligheter att utveckla äldreomsorgen blir det en extra utmaning att få med Attendos boenden i det arbetet.
Vi har avtal med dem under vilka villkor de ska bedriva verksamheten. Det gäller i minst fem år. Alla förändringar i kvalitetsarbetet som medför högre kostnader innebär en omförhandling av avtalet. Vad det kostar vet ingen. Att låsa fast en så pass stor del av den gotländska äldreomsorgen i gamla traditionella avtal är en dålig politik. Inte minst i dessa dagar när omsorgen om våra äldre omvärderas.
I den skånska kommunen Lomma har den moderatledda kommunen tagit tillbaka driften av sina äldreboenden till offentlig regi. De motiverar det med att det är svårt att utveckla kvaliteten och påverka driften när man ”sitter fast” i gamla avtal. (Se SKR:s tidning Dagens samhälle i januari 2021.)
Det är ett viktigt argument för Vänsterpartiet varför vi vill att driften av de gotländska äldreboenden ska drivas offentligt. Dessutom är det för oss självklart att alla skattepengar till omsorgen ska gå till välfärden och inte en krona till privata vinster till företag som Attendo.
Kopiera länk