Ekonomi

Välfärd och hälsa för ett hållbart Gotland

Idag har vi lagt fram vårt alternativ till Alliansens budget för 2020.Vänsterpartiet säger nej till ytterligare besparingar i nämnderna. Det är inte rimligt att spara många miljoner på vård, skola och omsorg. Region Gotland behöver istället förstärka sitt förebyggande arbete och se till att fler elever fullföljer skolan.

Region Gotland måste minska sina utsläpp och gå före i klimatomställningen. Vi avsätter pengar för det arbetet. Vi är mycket kritiska till att ingen plan för minskade koldioxidutsläpp ännu presenterats trots att beslut tagits om att upprätta en koldioxidbudget. Det naturliga hade varit att besluta om planen för nästa år, åtgärder och kostnader i samband med att budgeten för 2020 behandlas.
Förebyggande insatser.

Tillsammans med S, MP och Fi la vi i våras fram ett antal förslag som syftar till att förebygga ohälsa och ge förutsättningar för ett gott liv på Gotland. Nu bygger vi vidare på det genom en förstärkning av elevhälsan för att ge barn och unga på Gotland bättre stöd och fler förebyggande insatser redan i skolan och förskolan.

Vi satsar också mer pengar på kultur för barn och unga. Att kulturskolan och bibliotekens barn- och ungdomsverksamhet når så många som möjligt är otroligt viktigt för barns uppväxtvillkor på Gotland. Vi satsar också på idrott och en aktiv fritid för barn och unga oavsett ekonomiska förutsättningar genom att avsätta pengar till Fritidsbankerna.

Vi satsar också 4 miljoner för att förstärka folkhälsoarbetet utifrån det nya folkhälsoprogrammet och 2 miljoner för att förbättra arbetet mot våld i nära relationer.

Sjukvården på Gotland är underfinansierad från regeringen. De förändringar som görs av kostnadsutjämningssystemet ger Gotland en förbättrad, om än inte tillräcklig, kompensation och därmed möjligheter att förstärka sjukvårdens budget. Vårt budgetförslag innehåller flera satsningar på sjukvården gemensamt med S,MP, Fi  och därutöver ytterligare 10 miljoner kronor.

Saga Carlgren, gruppledare
Vänsterpartiet Gotland
Budget 2020 Vänsterpartiet Gotland  
Satsningar tillsammans med S, MP, Fi  
Minskad besparing – inget på nämnderna -40
Förändrad resursfördelning HSN -2,1
Ökad andel ekologiska livsmedel -0,4
Verksamhetsutveckling genom digitalisering 0,5
Fritidsbanker -0,4
Ökat klimatåtagande -5,0
Mer kultur för barn och unga -0,5
SON: arbete mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld -2,0
BUN: Stärkt elevhälsa för förebyggande insatser -3,0
SON: LSS -7,0
HSN: samtalsbehandlare primärvård -3,0
HSN: Omställning och verksamhetsutveckling sjukvård -11
HSN: ökad tillgänglighet primärvård -5,0
HSN: Ambulans för ökad trygghet -2,6
HSN: ingen efterhandskompensation LOV primärvård 3,0
ÖFN: extra resurs kansli -0,5
Exploateringsfastigheter 10
   
Ytterligare yrkanden Vänsterpartiet:  
   
HSN: förstärkning sjukvård -10
RS: Förebyggande folkhälsoarbete -4
RS: Kultur – barn och unga -1
   
Samt stöd till MP:s yrkande om tillskott till resursskolan på Lövsta -1,5
Resultat 50,5 mkr

 

Kopiera länk