Insändare

Ska vi ha kvar LOV i hemtjänsten?

Jörgen Benzler (V) Håkan Ericsson (S) ledamöter i socialnämnden

Lagen om valfrihet (LOV) i hemtjänsten inom äldrevården använts inom Region Gotland sedan åtta år tillbaka i tiden. Den är inte obligatorisk utan varje kommun/region bestämmer själva.

Vi menar att LOV inom hemtjänsten inte fungerat tillräckligt bra. Valfriheten beror på var man bor.

I Visby har brukarna av hemtjänst åtta olika utförare att välja mellan, sju privata och regionens egen. Utanför Visby har de allra flesta socknar endast två.

Några socknar, oftast längst från Visby, finns endast regionens egen hemtjänst att välja. Det är inte rimligt med en sådan fördelning som inte ger lika villkor för alla brukare.

Vid senaste mötet med socialnämnden beslutades att se över hur LOV fungerar och vad man kan göra för att komma tillrätta med orättvisorna.

Från borgerligt håll togs detta ursprungligen fram som en idé på att spara pengar för regionen. Vi tror inte att det går att förändra LOV på något avgörande vis utan att systemet tillförs mer pengar. Med det som bakgrund föreslog vi att även frågan om att avskaffa LOV borde utredas.

Det har andra kommuner i Sverige gjort. Det blir troligen billigare med bibehållen kvalitet om regionen själv tar hand om all hemtjänst. Då används alla skattekronor till vad de ska. Med en samlad hemtjänst är det lättare att styra resvägar med mindre biltrafik som resultat. Vilket är bra för klimatet.

Tyvärr ville inte de borgerliga partierna ens titta på vad det innebär att ta tillbaka hemtjänsten i egen regi. De vill inte vända på varje sten för att hitta ekonomiska besparingar som inte drabbar kvaliteten. De behåller sina ideologiska skygglappar och riskerar att göra av med mer gotländska skattekronor än nödvändigt.

Kopiera länk