Insändare

Sverige behöver en bättre bostadspolitik

I en insändare (GT 2/2) så skriver Olle Fredriksson om problemen med höga hyror som, enligt Olle, blivit värre med de regler som gäller inom EU.
Visst finns det besvärande regler som också riksdagen beslutade om 2010, med hänvisning till EU. Det var bara Vänsterpartiet som gick emot den marknadsanpassning som skedde då.
Men fullt så illa som Olle beskriver läget anser jag inte att det är. Det finns fortfarande ett utrymme för bostadsföretagen att sätta mer rimliga hyror, men det måste finnas en vilja.
De bostäder som byggs kommer att kunna användas, åtminstone, mellan 50 och 100 år.
Då är det inte alls nödvändigt att de ger överskott de första åren utan investeringen måste ses långsiktigt.
Men bostadsföretagen väljer att räkna på de första åren, en tydlig konsekvens av detta är att fastighetsägarna kommer att bli väldigt förmögna, på hyresgästernas bekostnad.
Fram till årsskiftet fanns dessutom ett statligt investeringsstöd som riksdagsmajoriteten avskaffat genom att rösta igenom Moderaternas budget för 2019.
Tyvärr har Gotlandshem valt att inte alltid använda investeringsstödet.
Eftersom investeringsstödet verkar vara på väg tillbaka (januariavtalet) så borde Gotlandshem välja att använda investeringsstödet till allt sitt byggande.
Investeringsstödet kräver lägre hyresnivå och skulle inneburit bortåt 1 500 kronor i lägre månadshyra för en trerummare i Gotlandshems senaste projekt på A 7.
Regionen har möjlighet att upplåta mark till byggande av hyreslägenheter utan att använda ”marknadens pris” som lätt kan tolkas som högsta möjliga pris.
Vad rätt pris för mark är beror ju i hög grad på vad marken kan användas till och om det ska byggas hyreslägenheter med rimliga hyror så blir helt enkelt marknadspriset lägre än om det byggs lägenheter som kan säljas väldigt dyrt.
Precis som att markpriset också avgörs av hur mycket som kan byggas på den mark som regionen säljer.
Sverige behöver en bättre bostadspolitik för att nya lägenheter ska kunna byggas till rimliga kostnader. Ett statligt investeringsstöd med krav på lägre hyror är ett viktigt steg.
Ett annat är en politik som försvårar olika former av spekulation som riskerar att öka priserna ännu mer.
Trots brister i den statliga politiken är det viktigt att regionen och Gotlandshem gör vad som är möjligt för att hålla hyrorna nere.
Markpriset bör hållas nere. Hyrorna ska sättas med tanke på att bostadsbyggande är en långsiktig satsning.

Lars Bjurström

Kopiera länk