Insändare

Bullret på Tofta skjutfält måste begränsas!

Den nuvarande bebyggelsen runt Tofta Skjutfält måste också i framtiden vara en god boendemiljö och planerad nybebyggelse måste kunna genomföras. Därför måste bullret från skjutfältet begränsas.

Försvaret har nu fått tillstånd från Miljöprövningsdelegationen för omfattande verksamhet på Tofta skjutfält. De har fått tillstånd till 200 skjutdygn i fältets mellersta del och 125 dagar för vardera norra och södra delen av fältet. En så omfattande verksamhet, med de typer av ammunition man fått tillstånd för kommer att medföra väldigt mycket buller långt utanför skjutfältet. Det är inte rimligt, bullret från övningsverksamhet måste till största delen begränsas till skjutfältet.

Att bullret utanför fältet måste begränsas är den ståndpunkt som också Gotlands kommun/Region Gotland har företrätt. Därför överklagades det tillstånd som försvaret fick i juni 2010 med hänvisning till oacceptabla störningar utanför skjutfältet som skulle drabba både bostadshus och områden planlagda för bostäder. Denna tillståndsprocess fastnade på regeringars bord och Region Gotland drog tillbaka överklagandet 2016, bland annat för att försvarets ansökan enligt dem inte längre var aktuell. De hade för avsikt att ansöka om betydligt mer omfattande verksamhet. I Regionstyrelsens beslut att återta överklagandet står det också ”men kommer i ny tillståndsprövning att fortsätta driva de ståndpunkter som förts fram i nämnda ärende”. Ett bra beslut som regionen bör stå fast vid, och därmed överklaga också det tillstånd som nu beviljats.

Den verksamhet som försvaret planerar för skulle störa många boende runt skjutfältet och förhindra ny bebyggelse i ett attraktivt och expansivt område där omfattande planering gjorts för fler bostäder av både regionen och enskilda. Redan under fjolåret överklagade försvarsmakten flera bygglov i närheten av skjutfältet och i december väntade fyra ärenden på regeringens beslut.

Visst måste försvaret kunna öva, men verksamheten måste planeras så att kraftigt buller utanför skjutfältet minimeras, det tillstånd de fått bör därför överklagas av Region Gotland.

Brittis Benzler o Peter Barnard

Kopiera länk