Ekonomi

Barns uppväxtvillkor och välfärdens medarbetare i fokus

Insändare från Brittis Benzler och Saga Carlgren publicerad i GT 13 juni.

Tillsammans med S och MP har vi tagit fram en budget för 2018. Vänsterpartiets fokus är att finansiera en välfärd att lita på för alla gotlänningar. En av de viktigaste förutsättningarna för det är alla de som arbetar i välfärden. Vettiga löner och goda arbetsvillkor för personalen är ett måste för en bra verksamhet. Därför höjer vi nu ersättningen för ökade personalkostnader från 71 miljoner till 100 miljoner för hela Region Gotland. Det kommer att innebära en bättre löneutveckling för många personalgrupper men också möjligheter till förbättrade arbetsvillkor.

Vår befolkning blir äldre och det innebär stadigt högre kostnader för både äldreomsorg och sjukvård. Samtidigt går utvecklingen hela tiden framåt och nya behandlingsmöjligheter tillkommer. Gotlänningarna har rätt till sjukvård efter behov och ska inte behöva bli utan för att vi bor på en ö och har Sveriges minsta landsting. Därför tillför vi 43 miljoner till sjukvården och 15 miljoner till äldreomsorgen, och investerar i renovering av bland annat akuten.

Barn och ungas livsvillkor är ett av de viktigaste fokusområdena för Vänsterpartiet på Gotland. Nu ökar antalet orosanmälningar stadigtoch särskilt oroande är att det allt oftare handlar om små barn som far illa. Vi har arbetat länge med olika insatser för barn och föräldrar. Nyligen firade Barnnätverket 25 år och arbetet som sker där och i samverkansforumet Barnsam är oerhört viktigt för att utveckla samverkande insatser och ökade kunskaper för alla som arbetar med barn och unga. Vi fortsätter att prioritera insatser för barn och unga genom att permanenta verksamheten Socialpsykiatriskt team som arbetar med familjebehandling av tonåringar med familjer. Samtidigt ger vi uppdrag om att hitta ytterligare insatser i samma anda med fokus på mindre barn.

Vi satsar också 20 miljoner på socialnämndens arbete med barn och unga. Bland annat för det utvecklingsarbete som sker när det gäller att minska behovet av placeringar utanför hemmet men också för att stärka den egna familjehemsorganisationen.

Vattnet är en av de största frågorna för Gotland. Tillgång till dricksvatten av god kvalitet är nödvändigt för fortsatt utveckling. Därför är det viktigt att nu investera i ett bräckvattenverk i Kvarnåkershamn och nytt ledningsnät till Burgsvik. V fortsätter arbeta för en välfärd att lita på för alla gotlänningar!

Brittis Benzler, regionråd
Saga Carlgren, regionråd

Kopiera länk