Bostadspolitik

Allmännytta för allas rätt till en bra bostad.

Insändare från Lars Bjurström, publicerad i GA 16/5 och GT 23/5.

Insändare från Lars Bjurström, publicerad i GA 16/5 och GT 23/5.

Starka allmännyttiga bostadsföretag och en genomtänkt bostadspolitik har haft en stor betydelse när välfärden i Sverige byggts upp. Det har varit en social bostadspolitik och ett av de viktiga målen har varit att alla ska ha möjlighet att bo bra till rimliga kostnader.

Under flera år har den sociala bostadspolitiken monterats ned och en ny politik har drivits fram. En politik med nyliberala avregleringar och mer makt till företagen som gjort att vinstintressena tillåtits styra alltmer.

Bostadsbristen och de allt högre kostnaderna är en direkt följd den nyliberala politiken med avregleringar och allt starkare vinstintressen. Ett viktigt inslag i den nyliberala politiken har varit att attackera de allmännyttiga idéer som burit upp de kommunägda bostadsföretagen, bland annat Gotlandshem.

Krav på ”affärsmässighet” och minskad påverkan på hyrorna är exempel på Reinfeldtregeringens attacker som genomfördes 2010.

Resultatet av den nyliberala bostadspolitiken har blivit bostadsbrist, högre kostnader och ökad segregation. Men kanske finns en viss ljusning i bostadspolitiken – sedan några månader finns nu ett investeringsstöd till byggande av hyresrätter på plats som kan ge rimligare hyror i nyproducerade lägenheter. Det är ett resultat av budgetsamarbetet mellan Vänsterpartiet och regeringen.

Därför är det också angeläget att slåss för de allmännyttiga bostadsföretagen så att de kan utvecklas och spela en viktig roll också på bostadsmarknaden i framtiden. Då kan det förstås inte handla om att sälja ut allmännyttan utan ta striden för en idé om allas rätt till en bostad med en rimlig kostnad – då duger inte vinstintressen utan då behövs starka allmännyttiga bostadsföretag.

Lars Bjurström, Vänsterpartiet

Kopiera länk