Bostadspolitik

För en rättvis bostadspolitik

Insändare från Brittis Benzler och Monika Eriksson, publicerad i GA 8/5 och i G 12/5.

Insändare från Brittis Benzler och Monika Eriksson, publicerad i GA 8/5 och i G 12/5.

Vi behöver ett starkt och välfungerande allmännyttigt bostadsföretag på Gotland ­– Gotlandshem – som behandlar alla lika och som kan erbjuda ett stort utbud av bostäder på hela Gotland. Det handlar om rättvisa och demokrati men det handlar också om hur Gotland ska utvecklas. När Gotland växer är det viktigt att också Gotlandshem växer genom att bygga nytt.

Socialdemokraterna på Gotland driver nu på för att sälja nästan tusen av Gotlandshems lägenheter. Vänsterpartiet vill stoppa de planerade utförsäljningarna och istället satsa på ett starkare och större Gotlandshem.

Många unga har svårt att flytta hemifrån eftersom det är svårt att hitta bostad. Socialtjänsten larmar om att de har allt svårare att få tag på lägenheter till de som allra mest behöver det genom sociala förturer av olika slag. Kvinnojouren berättar om hur svårt det kan vara för kvinnor som äntligen lämnat en misshandlande man att få tag på någonstans att bo och i slutänden tvingas flytta tillbaka hem till den man som hon äntligen vågade lämna.

Att sälja en fjärdedel av Gotlandshems lägenheter i Visby utan någon redovisning av de bostadssociala effekterna är helt orimligt.

Till Gotlandshem kan alla köa på lika villkor, du måste inte vara kompis med hyresvärden. Gotlandshem är den enda hyresvärd på Gotland som avsätter lägenheter till de som har absolut störst behov av en bostad. Att tro att privata hyresvärdar ska göra det på samma sätt är naivt. Vänsterpartiet säger nej till att sälja av större delen av centrala Gråbo. Vi behöver fler hyresrätter som vi äger tillsammans, inte färre.

Exakt vad som händer efter en försäljning går inte att veta men en sak vet vi; Sålt är sålt! När det är sålt är det den nye ägaren som bestämmer – hur lägenheterna ska förmedlas, alltså vilka som ska få hyra och förstås många andra saker om hur bostäderna ska skötas. Vi har sett många exempel på hur utförsäljningar av allmännyttans bostäder drabbat hyresgästerna eller inneburit ombildning till bostadsrätter, och då är det för sent att ändra sig!

Vänsterpartiet är därför emot de stora utförsäljningar som planeras. Gotlandshem är ett välskött företag de kan både bygga nytt och förvalta det som redan finns.

Brittis Benzler
Monika Eriksson

Vänsterpartiet

 

 

 

Kopiera länk