Bostadspolitik

Opposition mot brister.

Artikel skriven av Lars Bjurström. Publicerad i GT/Gotlänningen den 29/3.

Artikel skriven av Lars Bjurström. Publicerad i GT/Gotlänningen den 29/3.

Jag kommer alltid att vara i opposition mot företag som vill hålla uppe bostadsbristen. Jag lovar att jag också kommer att vara i opposition mot betydligt fler brister i samhället och jag tror att det är bra och viktigt för demokratin med en öppen debatt.

Jag är faktiskt väldigt förvånad över Eva Bofrides kritik mot att jag som Vänsterpartist för fram kritiska synpunkter i regionfullmäktige mot regionledningen. Att ingå i en politisk majoritet innebär inte att tycka exakt samma saker om allt eller att vara tyst i debatten.

Dessutom var det så att mitt resonemang mest handlade om att företagen fått för stor makt över byggandet och att det drabbar de som behöver bostad men också hela samhällets utveckling.

Tyvärr har bostadspolitiken försvagats genom mycket medvetna beslut som ökat företagens makt på bekostnad av en demokratisk påverkan. Det är resultatet av detta vi ser nu och det tycker jag ska lyftas fram och påpekas. Just det har jag försökt göra många gånger, bland annat i en insändare (GT  22 februari 2016).

I den insändaren skrev jag att företag som har möjlighet att bygga låter bli och ”tiden får gå och företagen försöker ransonera tillgången till bostäder för att kunna hålla uppe priserna. Därför behövs en ny markpolitik från regionen som hindrar ett sånt agerande.”

Det ärende som nu (i måndags) behandlades var ett markärende där PEAB haft möjlighet att bygga sedan maj 2013 och ännu inte kommit igång. Trots stor bostadsbrist och trots starka önskemål om just det trygghetsboende som marken är avsedd för. Det är inte acceptabelt och det var just det jag framhöll.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har också flera gånger visat just detta, att byggföretag som har möjlighet att bygga väljer att avstå eller vänta, trots stor bostadsbrist. Senaste rapporten om detta kom från SKL för bara två veckor sen.

Sverige behöver en ny bostadspolitik med mer demokratiskt inflytande och mer rättvisa. Det kräver beslut från riksdag och regering. Men regionen har också möjligheter att agera mer kraftfullt.

Lars Bjurström (V)
Ledamot i regionfullmäktige

 

 

 

 

 

Kopiera länk