Lika lön för lika arbete

Insändare Monika Eriksson och Jennie Jarve, publicerad i GT 10/1 och GA 11/1.

Communis betyder gemensam. Region Gotland är vår gemensamma kommun. Kommunen skall värna om att alla vi kan leva ett gott liv, genom att se till att välfärden fungerar. Till det behövs pengar, gemensamma pengar, alltså det vi betalar i skatt till kommunen.

Den borgerliga regeringen, under förra mandatperioden, tyckte att det var bättre att var och en fick så mycket som möjligt i sin egen plånbok. Då kan man köpa sig sin egen välfärd istället. De gjorde flera olika åtgärder som skulle gynna de som redan hade en full plånbok.
Jobbskatteavdragen är en sån åtgärd. Skattepengarna hamnade i medborgarnas egna plånböcker istället för i den gemensamma kassan. Det kan på kort sikt kännas bra för den enskilde. Problemet är att det samtidigt gör så att de gemensamma pengarna inte räcker till för allt som behövs göras för att välfärden skall fungera för alla.

När bolagen i Sverige tyckte att de fick för lite i vinst, när de skulle betala de löner som en stark fackförening hade förhandlat fram, då flyttade de sin produktion till låglöneländer, där facken har en svagare ställning.

Samma idé fick råda när Miljöpartiet tillsammans med alliansen i Socialnämnden röstade fram att all personlig assistans skulle läggas ut i privat regi. De avtal som fackföreningen Kommunal har lyckats förhandla fram med kommunen skiljer sig mycket mot det avtal som råder på den privata sidan.
Som privatanställd personlig assistent behöver du :
• arbeta 30 timmar mer varje månad för att få samma månadslön
• Vara på din arbetsplats nattetid utan jourersättning.
• Vara på din arbetsplats nattetid och i bästa fall få räkna 2 timmar som arbetstid för sovande natt på arbetsplatsen.

Vänsterpartiet hade önskat att kunna ha verksamheten i kommunal regi men Miljöpartiet,
Centerpartiet och Moderaterna ville annat. Nu får vi istället önska och hoppas att Kommunal lyckas förhandla fram lika bra avtal för assistenterna i privat regi som de tidigare har lyckats med gentemot kommuner .

Lika lön för lika arbete.

Monika Eriksson V
Jennie Jarve V

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.