Rimliga hyror viktigt

OLYMPUS DIGITAL CAMERAInsändare skriven av Lars Bjurström, publicerad i GA 10/12 och GT 14/12.

Att delar av bygg- och bostadsbranschen kan räkna lite hur som helst är ingen nyhet för mig men byggindustrins senaste insändare i (GA 5 dec och GT 8 dec) om byggkostnader och hyror var ändå överraskande. För Vänsterpartiet är rimliga hyror viktigt och därför har vi på olika sätt drivit på för att bostadskostnaderna ska kunna hållas nere. Då behövs mer bostäder för att förhindra att många tvingas in i orimliga ”andrahandskontrakt” och liknande men då är det också viktigt att de nya bostäderna kan byggas till kostnader som de flesta klarar.

För mig och för många andra är därför nyproduktionskostnaderna för bostäder viktigt att försöka hålla nere. När nu byggindustrin i sin insändare hävdar att om ”byggaren byggde ett hus och skänkte det” så skulle hyran ”bara” kunna sänkas med 1 200 kronor så är vi många som undrar hur dom räknat.

Att bygga en kvadratmeter bostadsyta kostar idag, ganska lågt räknat, cirka 22 000 kronor. Till det kommer bland annat markkostnad, anslutningar och projektering /kontroll/administration så slutpriset blir kanske 5 000 kronor till, per kvadratmeter. Men om vi antar att byggföretagen skulle börja skänka tjänster och material till bostadsföretagen så kan hyran sänkas med kostnaden för räntor och avskrivningar för de 22 000 kronor som byggkostnaden är idag (fortfarande lågt räknat).

Hyran för en trerummare kan då sänkas med 5000 – 6000 kronor i månaden. Givetvis är det ingen som föreställersig att byggföretagen ska börja skänka färdiga byggnader men summan visar ändå att byggkostnaderna är en stor andel av hyran i nybyggda bostäder. Om kostnaderna kan minskas så får det direkt påverkan på hyran, under förutsättning att det inte byggs sämre. Byggindustrin ser säkert gärna att byggkostnaderna tvärtom kan öka och det skulle definitivt höja hyrorna, trots att de försöker påstå motsatsen.

Eftersom byggkostnaderna har stor påverkan på hyran så har Vänsterpartiet varit med och drivit fram ett statligt investeringsstöd till nybyggda hyreslägenheter för att göra hyrorna mer rimliga. Ett investeringsstöd som kan innebära över 700 kronor minskad månadshyra. Det är ett stöd som byggindustrin motsatt sig och det visar väl att de har andra intressen är rimliga boendekostnader.

Givetvis handlar bostadspolitiken inte enbart om byggkostnader för hyreslägenheter men det var vad som fick plats i den här insändaren.

Lars Bjurström

Vänsterpartiet

 

Det här inlägget postades i Bostadspolitik, Insändare. Bokmärk permalänken.