Stoppa vinstjakten i välfärden

OLYMPUS DIGITAL CAMERAInsändare skriven av Lars Bjurström, publicerad i GA 30 november och GT 3 december.

Vinstintresse är en dålig drivkraft för att ta hand om oss när vi blir sjuka eller våra barn när de är i förskolan. Det måste vara omsorgen som är det viktiga.

För skolor och vårdcentraler med vinstintresse finns en stark drivkraft att försöka välja elever och patienter som kräver små insatser men ger bra intäkter. Med företag som försöker välja elever och patienter så kan det ibland vara svårt för skolor och vårdcentraler utan vinstintresse att inte försöka ta efter, åtminstone i viss mån. Ingen skola vill väl förlora just de högpresterande eleverna för att bara nämna en problematik som kan uppstå.

Med en välfärd där vi tillåter att en del
verksamheter styrs av vinstintresse riskerar vi att få en välfärd som blir allt mindre solidarisk. De barn, sjuka och äldre som behöver mest resurser riskerar att bli förlorare och inte få sina behov tillgodosedda när verksamheter i första hand försöker vända sig till och attrahera de med mindre behov, just för att de är lönsamma.

Förutom en orättmätig fördelning av välfärdens resurser så leder det också till en segregation som är särskilt allvarlig för skolor och förskolor. I skolan och förskolan har vi stor anledning att försöka få elever med olika bakgrund och förutsättning att mötas och samarbeta och därmed lägga grunden för ett samhälle som fungerar för oss alla tillsammans.

En bra välfärd är viktig för att samhället ska fungera bra och särskilt viktig är välfärden för de som behöver stora insatser i form av utbildning, vård och omsorg. Som vänsterpartist tycker jag att ett land som byggs med gemensam välfärd och solidaritet är i grunden starkare än ett land där marknadens girighet får råda.

Därför är det nu hög tid att riksdagen avskaffar bolagens möjligheter att ta ut vinster från verksamheter som är till för vår gemensamma välfärd. Pengarna behövs bäst i verksamheten och dessutom riskerar vinstintresset att skada hela inriktningen av välfärdens verksamheter.

Lars Bjurström
Ordförande Vänsterpartiet Gotland

Det här inlägget postades i Insändare, Skolpolitik, Välfärd. Bokmärk permalänken.