Aktiviteter

1 Maj – En manifestation för solidaritet

Vänsterpartiets 1 maj-firande i Gråbo blev en manifestation för solidaritet. Cirka 100 personer deltog i demonstrationen.

Vänsterpartiets 1 maj-firande i Gråbo blev en manifestation för solidaritet. Cirka 100 personer deltog i demonstrationen.

Efter demonstrationen talade Lars Bjurström, ordförande för Vänsterpartiet Gotland och ledamot i regionfullmäktige, och Jennie Jarve, ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden.
För Feministiskt Initiativ talade Tomas Pettersson.

Lars Bjurström kritiserade i sitt tal allianspartiernas förslag om lägre löner.
Med lägre löner riskerar vi att få en arbetsmarknad med en nedåtgående spiral och allmänt sänkta löner för lågavlönade och det är förstås ett av syftena från de som kommer med förslaget. Det finns uppenbarligen starka krafter som vill att vi ska ha en utpräglad låglönemarknad, sa Lars Bjurström.

Lars Bjurström beskrev också behovet av en ny bostadspolitik.
– Nu krävs en riktig bostadspolitik som framförallt måste vara inriktad på att öka byggandet av hyreslägenheter till rimliga kostnader. En bostadspolitik så att unga människor kan flytta hemifrån när de vill. Med boendekostnader som passar vanliga plånböcker och där våra orter inte delas upp i fattiga och rika områden. Därför behövs ett statligt investeringsstöd till byggande av hyreslägenheter. Därför behövs en tuffare markpolitik så att byggandet verkligen kommer igång och självklart säger vi nej till marknadshyror, sa Lars Bjurström.

Jennie Jarve pratade om välfärden och om välfärdens utmaningar.
Det är välfärden som håller ihop solidariteten i vårt land. I Sverige fungerar mycket i välfärden bra. Men vi vet också att det skulle kunna fungera bättre. För att lyckas måste vi kunna rekrytera och behålla personalen som arbetar i skolan, vården och omsorgen, sa Jennie Jarve.

Jennie Jarve tog också upp att vinstjakten i välfärden måste stoppas.
Välfärden behöver inte bara mer resurser, den behöver också befrias från vinstjakten. Girigheten kan inte få fortsätta styra över skola, vård och omsorg. Genom att stoppa vinstintresset ser vi till att välfärden istället finns till för dem som behöver den. Välfärden ska styras av solidaritet, medmänsklighet och omtanke, inte jakt på vinster, sa Jennie Jarve.

Här kan du läsa talen i sin helhet:

Lars Bjurströms tal
Jennie Jarves tal
Här kan du läsa hela pressmeddelandet

Kopiera länk