Jobb åt alla

Yrkeshögskola är viktigt för Gotlands framtid.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAInsändare skriven av Saga Carlgren, publicerad i GT och GA den 11 februari.

Insändare skriven av Saga Carlgren, publicerad i GT och GA den 11 februari.

Nyligen har Myndigheten för yrkeshögskolan presenterat vilka utbildningar som får ingå i yrkeshögskolan i Sverige. Bland de godkända finns en tvåårig utbildning i Drift- och underhållsteknik, där Region Gotland och Kompetenscentrum är huvudman och där ansökan tagits fram i samarbete med Cementa, Teknikförvaltningen och flera andra arbetsgivare.Eftersom yrkeshögskolans utbildningar drivs i nära samarbete med arbetsgivare och matchas mot arbetsmarknadens behov är chanserna goda att få jobb när man är färdig med utbildningen.

Vänsterpartiet har arbetat länge för att få igång den här yrkeshögskoleutbildningen på Gotland just därför att den ger möjlighet till teknisk utbildning på högre nivå.

Detta gynnar de gotländska företag som behöver kompetensen och alla de personer som vill utbilda sig och arbeta inom drift och underhållsteknik på Gotland.

Yrkeshögskolan ger också bättre möjligheter för de ungdomar som läser yrkesprogram på gymnasiet att läsa vidare på eftergymnasial nivå här på ön. Det rimmar väl med de beslut som vi varit med och drivit fram om att satsa på att stärka yrkesprogrammen på gymnasiet.

Jämställdheten vinner på att könsskillnaderna minskar inom alla yrken och många arbetsgivare inom YH-utbildningens branscher har insett hur deras verksamhet skulle bli bättre om de kunde anställa en större andel kvinnor. Den här utbildningen kan vara ett gyllene tillfälle för alla kvinnor som drömmer om att byta till ett tekniskt yrke att göra slag i saken.

Grattis Gotland till yrkeshögskoleutbildning i Drift- och underhållsteknik!

Saga Carlgren (V), ordförande i Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Kopiera länk