Marknadshyror leder till högre hyror!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAInsändare skriven av Lars Bjurström, publicerad i GT 24 oktober.

Precis som Andreas Bergström skriver i sitt inlägg (Gotlänningen 20 oktober) så kommer marknadshyror att leda till högre hyror och därmed ökad segregation. Det är naturligtvis ett orimligt pris för att fastighetsägarna ska tjäna mer pengar och det obegripligt att Andreas Bergström påstår att marknadshyror har ”nästan inga förlorare”. Det är precis tvärtom – marknadshyror har nästan inga vinnare – bara de som äger fastigheter i de mest attraktiva lägena.

Men framförallt är hela samhället förlorare på höga marknadshyror och ökad segregation. Men för marknadsfundamentalister tycks inget pris för högt. Den stora vinst som Andreas Bergström beskriver med marknadshyror är att det bor fel människor i de mer attraktiva lägenheterna. I den rapport från Boverket som han hänvisar till skrivs: ”Hyreslägenheterna utnyttjas ineffektivt eftersom lägenheterna inte fördelas efter betalningsvilja – det blir en allokeringsrelaterad effektivitetsförlust.” Det betyder att det bor personer med alltför låga inkomster där någon som har mer pengar skulle vilja bo och det anses därför vara en ”effektivitetsförlust” att bekämpa ekonomisk segregation.

Tack och lov finns det andra och klokare personer på Boverket som istället framhållit att rimliga hyresnivåer är avgörande för om det ska vara möjligt att bygga bort bostadsbristen. Det går helt enkelt inte att bygga bostäder som ingen har råd att hyra. Det är alltså inte högre hyror som löser bostadsbristen utan precis tvärtom – insatser måste göras för att hålla nere hyrorna både i nyproduktion och de befintliga bostäderna.

Med rimliga hyror i olika typer av bostäder och på alla orter kan alla ges möjlighet till att bra boende och segregationen kan hållas tillbaka. Rimliga hyror i nyproduktionen kan också bidra till att minska riskerna för en bostadsbubbla.

För oss är det viktigt att kunna bygga hyreslägenheter på hela Gotland och då är det inte högre hyror som behövs.

Även om Andreas Bergström framförallt beskriver hur välgörande högre hyror skulle vara så hävdar han också att ”nyproduktionen skulle snarare bli billigare på sikt”, det är verkligen att ha stora förhoppningar på marknaden.

Men det är väl ingen som på allvar tror att byggföretagens och fastighetsägarnas kampanjar för marknadshyror för att det ska ge dom chansen att sänka hyrorna! Det är faktiskt fullt möjligt med dagens regler att sänka hyran.

Lars Bjurström
Ordförande Vänsterpartiet Gotland

Det här inlägget postades i Bostadspolitik, Insändare. Bokmärk permalänken.