Moderaternas minne tycks kort.

brittis (2)Insändare skriven av Brittis Benzler, publicerad i GT och GA 2 oktober. Region Gotland har bekymmer med ekonomi, gotlänningarna erbjuds mer sjukvård, omsorg, skola och annan service än pengarna räcker till. Den snabba ökningen av kostnader för sjukvården, motsvaras inte av ökade intäkter till regionen. Trots att kostnaderna för sjukvård de senaste åren ökat kraftigt i hela landet är staten är inte med och tar ansvar för detta. Vill vi i framtiden ha en god, likvärdig sjukvård i Sverige måste finansieringen från statsbudgeten öka.

Sjukvården på Gotland använder just nu betydligt mer pengar än de har i budget, det går inte i längden. Därför behöver nu alla delar av regionen bidra och minska sina kostnader, så att sjukvården kan få mer pengar, samtidigt som vården måste bromsa ökningen av kostnader för sjukvård. Förändringar som inte är önskvärda men nödvändiga.

Problemen med ekonomin inbjuder förstås till att skylla allt på de styrande rödgröna partierna på Gotland. Nu senast är det moderaterna, som i insändare från Simon Härenstam säger sej ”alltid ha varit pådrivande för ordning och reda i ekonomin”.

Men hur är det egentligen med det? Har man lagt budgetförslag med avsevärt bättre resultat och avstått från att finansiera med engångsintäkter? Snarare tvärtom, tittar man tillbaka till regionens budget för 2014 framgår att moderaterna helt kallt budgeterat 30 miljoner extra i engångsintäkt från staten till sjukvården. ”Pengar” som moderaterna dessutom flyttade från sjukvården för att finansiera andra delar i sitt budgetförslag.

Moderaterna har också finansierat satsningar på tex skola och kollektivtrafik, genom mindre resurser till sjukvården, utan att ha ett enda förslag i nämnden på hur kostnaderna för vården skulle minskas. En politik som snarare lett till ökade underskott än till ordning och reda. Vill man stoltsera med hur ansvarsfull man varit, bör man kolla av med verkligheten om minnet är kort.

För en bra välfärd måste vi hålla ordning på ekonomin men en bra välfärd kräver också att vi är beredda att betala de skatter som behövs.

Brittis Benzler
Vänsterpartiet

Det här inlägget postades i Brittis, Ekonomi, Insändare, Välfärd. Bokmärk permalänken.