Bygg mer till rimliga kostnader

OLYMPUS DIGITAL CAMERAInsändare publicerad i GT 11/5 och GA 21/5, skriven av Lars Bjurström.

Reinfeldtregeringen såg till att byggandet av hyreslägenheter minskade mycket kraftigt, det var genom ett av den moderatledda regeringens första beslut. Efter många förlorade år så är bostadsbristen stor och spekulationsvinsterna fantastiska. Orättvisan skriker efter en lösning.

Och nu börjar byggandet dra igång riktigt skapligt. Gotlandhem bygger och har fattat beslut om över 130 lägenheter. Det är en bra början men för att få en någorlunda fungerande bostadssituation så behövs många fler.

Glädjande nog verkar de flesta vara överens om att Gotlandshem ska bygga mycket mer och med de kötider som är till lediga lägenheter så är det helt nödvändigt. Men det är lika viktigt att de nya bostäderna byggs till kostnader och med hyror som är rimliga för de allra flesta. Under många år har tyvärr kostnaderna ökat kraftigt och nu måste alla medverka till att hålla kostnaderna nere.

Om vi inte klarar att bygga till rimliga kostnader så kommer vi inte att klara att bygga bort köerna. Om de nya bostäderna är väldigt dyra så kommer köerna till de lite äldre och billigare bostäderna att finnas kvar. Det här är kanske den största bostadspolitiska utmaningen.

Ett skäl till att kostnaderna ökat kraftigt är förstås att många har tjänat stora pengar på allt högre kostnader och bostadspriser. Det är förstås byggföretagen som får mer betalt men det är framförallt alla som har bostäder och bostadsfastigheter som kan se priserna och möjligheten till spekulationsvinster att öka

Därför kommer det säkert att krävas en kraftfull politik för att bryta detta. Region Gotland bör sätta press på allt bostadsbyggande så att det sker till rimliga kostnader. Gotlandshem kan göra mycket men kan inte klara att bryta kostnadsökningarna på egen hand.

Lars Bjurström (V)
Ledamot i regionfullmäktige

Det här inlägget postades i Bostadspolitik, Insändare. Bokmärk permalänken.