Bostadspolitik

Stoppa orimliga byggpriser

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAInsändare publicerad i GT den 18 december, skriven av Lars Bjurström och Carina Flodman Andersson.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAInsändare publicerad i GT den 18 december, skriven av Lars Bjurström och Carina Flodman Andersson.

Enligt regeringsformen (1 kapitlet, 2 §, 2 stycket) ska det allmänna trygga rätten till bostad. Kommunerna/Region Gotland har ett uttalat ansvar att planera för bostadsförsörjningen. ”Syftet med planeringen ska vara att skapa förutsättningar för alla i kommunen att leva i goda bostäder”.

För oss i Vänsterpartiet är de orimligt höga kostnader som en del företag försöker ta ut ett hot mot möjligheten för alla att ha ett bra boende.

I en insändare i GT 15/12 ifrågasätter Nils Nordenbrink att detta är en uppgift för demokratiskt valda instanser. Men vi menar tvärtom att det är just det som krävs för att balansera företagens makt.

För två år sedan redovisade Vänsterpartiet Gotland hur byggandet minskat och priserna ökat. Det låga byggandet och de alltför höga kostnaderna är ett resultat av avregleringen och nedmonteringen av bostadspolitiken. Marknadskrafterna har fått ett större utrymme och byggandet i allt högre grad inriktats på köpstarka grupper och många aktörer på bostadsmarknaden har också haft ett intresse att hålla nere byggandet för att kunna pressa upp priserna.

Sedan Vänsterpartiet tog upp bostadsfrågan och särskilt för att byggandet ska inriktas så att alla kan få en bra bostad till rimliga kostnader har en del hänt.

Gotlandshem bygger 84 lägenheter på A7-området. Hyreslägenheter till hyror som är någorlunda rimliga. Gotlandshem visar att går att bygga för under 27 000 kronor per kvadratmeter

Men när företaget Hökerum ska sälja bostadsrätter i Snäckgärdsbaden planerar de att ta ut över 43 000 kronor per kvadratmeter. Det finns inga rimliga skäl till att ta ut 60 % mer än det kostar för Gotlandshem att bygga på A7-området och eftersom bygget förutsätter ett markavtal med Region Gotland anser vi att regionen ska säger nej till dessa orimliga kostnader.

Under lång tid har företagen fått ökat utrymme att styra bostadsbyggandet och det har lett till ökade kostnader och ett för lågt byggande. Därför är det viktigt och bra för demokratin att regionen använder de planeringsinstrument som finns för att styra byggandet så att alla kan få en bra bostad till rimliga kostnader.

Lars Bjurström
Carina Flodman Andersson
Vänsterpartiet Gotland

Kopiera länk