Pressmeddelande

Välfärd och utveckling – pressmeddelande 13 augusti

V-logga_CMYK_Rod

 

Välfärd och utveckling

En välfärd för ett tryggt och värdigt samhälle byggt på omtanke och solidaritet och många viktiga framtidssatsningar är grunden i Vänsterpartiets lokala program inför nästa mandatperiod.

Programmet presenterades på onsdagen av regionrådet Brittis Benzler och Per Edman, ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.

Vänsterpartiet vill bygga för framtiden genom att investera i bostäder, infrastruktur, förnybar energi och utbildning. Det ger både fler jobb och bidrar till att göra Sverige och Gotland till föregångare i arbetet mot global uppvärmning.

Framtidssatsningar som är viktiga för en bra utveckling av hela Gotland.

– Det behövs en bra färjetrafik, och vägpriser på färjan. Det gynnar många branscher och gör Gotland mer attraktivt att bo och verka på. Det är också ett krav Vänsterpartiets riksdagsgrupp drivit i många år, säger Brittis Benzler, som är Vänsterpartiets förstanamn i höstens val till regionfullmäktige.

– Vi måste öka bostadsbyggandet. Bostäder är en social rättighet men också för att vi ska kunna bli fler invånare, och stödja Uppsala Universitets planer på att växa behövs fler bostäder. Gotlandshem behöver bygga mer, och regionen behöver ställa högre krav vid markanvisningar i för att hålla ner kostnaderna för boende, säger Brittis Benzler. Vänsterpartiet föreslår också ett nationellt investeringsstöd

Programmet beskriver hur Vänsterpartiet vill bygga ett samhälle där gemensam välfärd och solidaritet är i grunden. Den borgerliga regeringen har brutit ner mycket av det som vi tillsammans byggt upp under decennier. Vänsterpartiet står för en politik som utmanar den girighet som präglar stora delar av dagens politik.

– Det måste vara omtanke om elever, sjuka och gamla som styr skolan, vården och omsorgen. Därför finns inte plats för vinstintressen, säger Per Edman, en av Vänsterpartiets främsta kandidater i höstens val till regionfullmäktige.

– En bra välfärd kräver bra resurser, därför måste vi vara beredda att betala de skatter som krävs för att finansiera välfärden, säger Per Edman.

Programmet innehåller också många konkreta exempel på vad Vänsterpartiet vill genomföra.

– Vår politik för rättvisa och solidaritet kräver långsiktighet och tålmodigt arbete. Vår politik handlar därför inte om några enstaka löften utan om en inriktning av politiken, säger Brittis Benzler. Därför har vi förslag om att

  • Öka stödet till kvinnojouren.
  • Beställningscentralen för färdtjänst ska tas över av regionen och finnas på Gotland.
  • Satsa på biogas, vindkraft och solenergi.
  • Det ska finnas en konsumentrådgivning i kommunal regi.
  • Fler och bättre badplatser.
  • Utveckla biblioteken som bredare servicepunkter.
  • Fler förskolor och mindre barngrupper i förskolan.
  • Höjda bidrag till barnens glasögon så att inga barn behöver avstå från glasögon.
  • Ökad satsning på vuxenutbildning.
  • Prioritering av räddningstjänsten, deltidskårer och räddningsvärn blir kvar över hela ön.

Frågor kan ställas till

Brittis Benzler, 070 447 67 71
Per Edman, 070 957 42 81

 Bilagor:
Vänsterpartiets lokala program för 2014 – 2018
Vänsterpartiets program ”Utveckla hela Gotland”.

 

Kopiera länk