Ekonomi

Miljö och demokrati får inte vara till salu

OLYMPUS DIGITAL CAMERAInsändare från Saga Carlgren publicerad i GT den 23 maj.

Insändare från Saga Carlgren publicerad i GT den 23 maj.

EU är på väg att göra ett frihandelsavtal med USA. Ett avtal som allvarligt riskerar viktiga miljö- och hälsoregler och dessutom hotar våra demokratiska möjligheter.

”Avtalet oroar svenska bönder” skrev Dagens Nyheter på sin förstasida den 16 maj. Det är lätt att förstå böndernas oro, och betydligt fler borde oroa sig. Vi borde oroa oss för att avtalet mycket väl kan leda till att vi tvingas acceptera klordoppade kycklingar och nötdjur som fötts upp med tillväxthormon. Det är ett hot mot svenska bönder men också mot det som borde vara självklara hälsokrav.

Avtalet, som kallas TTIP, utgår i hög grad från de stora företagens intressen och därför kommer deras rätt till vinster att skyddas i avtalet. Sådana regler finns redan i en del liknande avtal, till exempel mellan USA och Australien.

Därför kan vi se hur den mekanismen fungerar: Australien har blivit stämda av tobaksjätten Philip Morris för att de anser att Australiens nya folkhälsolagar minskar deras vinster. Det är helt oacceptabelt att storföretagens girighet ska gå före människors hälsa och demokratiskt fattade beslut. Därför kommer Vänsterpartiet att arbeta mot, och rösta mot frihandelsavtalet.

I praktiken skulle handelsavtalet kunna innebära att amerikanska riskkapitalbolag kan stämma Sverige om riksdagen bestämmer sig för att avskaffa vinstuttag i välfärden efter valet i september. Därför påverkar handelsavtalet direkt frågan om förbud av vinster i välfärden. Det finns tydliga kopplingar mellan riskkapitalbolag som plockar ut enorma vinster och underbemannade vårdcentraler, och vi är tydliga med var skattepengarna ska gå. För Vänsterpartiet är det därför självklart att riksdagen ska kunna förbjuda vinster i välfärden utan att riskera att bli stämda av något riskkapitalbolag.

Förhandlingarna mellan EU och USA om TTIP-avtalet visar tydligt att vi behöver Vänsterpartiet som sätter skydd för hälsa och miljö före företagens intressen.

Miljö och demokrati får inte vara till salu.

Saga Carlgren EU-kandidat Vänsterpartiet Gotland

Kopiera länk