Ekonomi

Den rödgröna budgeten för 2014.

Pressinformation från Gotlands rödgröna majoritet

Vi vill bevara välfärden.

Den rödgröna majoritetens förslag till budget bygger på att vi vill bevara välfärden och erbjuda service över hela ön. Gotlänningarna har höga förväntningar på gotländsk välfärd och det stämmer också väl överens med våra rödgröna ambitioner.

Behoven inom till exempel hemtjänst ökar stadigt, liksom behovet av försörjningsstöd, det blir fler barn i förskolan och medicinska framsteg ger en hög kostnadsutveckling inom sjukvården. Detta har lett till att Region Gotland under några år har haft större ökning av kostnader än av intäkter. Under 2013 har vi klarat detta genom att försälja fastigheter. De ökade behoven är inte tillfälliga utan permanenta, därför behövs ökade och stabila intäkter för att bevara den välfärd vi har.

2014 sätter vi ett ökat fokus på kvalitets och utvecklingsarbete.

Redan nu pågår ett strävsamt effektiviseringsarbete inom Region Gotlands verksamheter och det är ett arbete som måste fortgå också fram över. Däremot tycker vi inte att det är rimligt att enbart spara ikapp de ökande behoven, det skulle ge för stora konsekvenser inom många verksamheter och många invånare skulle få försämrad service.

Vi föreslår regionfullmäktige en skattehöjning om 50 öre. Det ger en intäktsförstärkning på 49 miljoner som verkligen behövs i sjukvård, skola, räddningstjänst och äldreomsorg. En intäktsförstärkning som om den uteblir leder till att de verksamheter vi äger och driver tillsammans måste krympas ytterligare. Redan idag har vi en ansträngd välfärd. Den som säger att ekvationen kan lösas genom ytterligare effektiviseringar, bör också ange vad som i så fall ska tas bort, vem eller vilka som ska sägas upp.

Vi tar ansvar för tillväxt och välfärd över hela Gotland. Det gör vi till exempel genom att tillföra medel till räddningstjänsten, för att säkra en hållbar organisation också utanför Visby, vi avser öka anslaget ytterligare för 2015. Vårt förslag innehåller också en satsning på avgiftsfri sjukvård för barn och unga.

Ett attraktivt Gotland

Välfärdens långsiktiga finansiering handlar om att Gotland är attraktivt, att ön kan locka invånare och företag, att det blir fler arbetstillfällen och att det finns människor som kan ta de arbeten som finns.

Därför blir frågor om tillväxt, inflyttning och etablering viktiga också under 2014, arbetet för ett bättre företagsklimat ”Förenkla helt enkelt”, ska drivas vidare. Vi sätter också fokus på utbildning, fler unga ska fullfölja en gymnasieutbildning och ytterligare insatser ska göras för de som står utanför arbetsmarknaden. Den stadigt ökande kostnaden för försörjningsstöd är ett bekymmer för både Regionen och de berörda gotlänningarna.

De borgerliga budgetförslagen.

Vi har idag fått presenterat tre borgerliga förslag till budget för 2014. Vår sammanfattande kommentar till dom är att man inte vill ta ansvar för att finansiera välfärden. Man finansierar med osäkra, tillfälliga intäkter, och ger otillräckligt med resurser för sjukvården.

 

Moderaterna satsar 48 miljoner mindre på sjukvården.

De största skillnaderna mellan förslagen är synen på behovet av och kostnaderna för gotlänningarnas sjukvård.  Här vill Moderaterna spara istället för att satsa. Man avslår majoritetens förslag till ramutökning med 18 miljoner och föreslår dessutom en besparing på 30 miljoner för sjukvården nästa år med hänvisning till att man i år varit så duktig att arbeta hem pengar från kömiljarden. Nämndens vice ordförande Leif Dalby, säger att man givetvis räknar med att få del av pengar från kömiljarden 2014, men att dessa pengar behövs för att man ska kunna undvika drastiska besparingar inom sjukvården, de är inte möjligt att se dem som en förstärkning av kommunkassan.

Också Centern och Folkpartiet vill spara mer i sjukvården, och föreslår 15 miljoner mindre än majoriteten.

Att som centerpartiet inte ge ökade resurser till försörjningsstöd innebär att man anser att gotlänningar i behov av äldreomsorg, handikappomsorg och familjestöd ska betala för regeringens orättfärdiga arbetsmarknadspolitik. Vi anser att det är bättre att vi betalar detta tillsammans.

 

Kopiera länk