Insändare

Larmrapporterna från sjukvården

Insändare skriven Carina Lindberg (V), publicerad i GT 26 februari.

Larm rapporteras dagligen från den svenska sjukvården. Inte minst från de moderatstyrda landstingen i Stockholm och region Skåne. Men situationen är snarlik på många sjukhus i landet. Läkare, sjuksköterskor och barnmorskor varnar för patientsäkerheten på grund av överbeläggningar och brist på resurser.

Det är egentligen inte så svårt att förstå vartåt det skulle barka. Under många år har trenden bland styrande politiker varit att minska antalet sjukhusplatser. Sjukvården skulle slimmas, effektiviseras och göras billigare. Primärvården skulle byggas ut och behovet av sjukhusplatser skulle minska på grund av det.

Hur har det blivit? De medicinska behoven av sjukvård har inte minskat. Akutmottagningarna översvämmas av patienter trots vårdvalet. Sjukvård har blivit dyrare. På grund av fantastiska medicinska landvinningar men också ett ekonomiskt ersättningssystem inom primärvården som gynnar snabba och korta besök. Inom den slutna vården dominerar ett köp- och säljsystem mellan olika landsting och vårdgivare som driver kostnaderna till nya höjder varje dag.

Privatiseringar har lett till ökade ekonomiska bördor för landstingen. Vinst går till riskkapitalbolag istället för till vård och hälso- och sjukvårdslagen urholkas. Samtidigt sänker den borgerliga högerregeringen skatterna och därmed intäkterna till den svenska sjukvården och välfärden. Mer pengar hamnar i den egna plånboken för dem som har jobb. Den privata konsumtionen ökar på bekostnad av sämre vård och utbildning. Vilket naturligtvis drabbar särskilt dem med stora medicinska behov. Men priset för välfärd heter skatt. Det är så välfärden finansieras. Inte av Svenskt Näringsliv eller av riskkapitalbolag. Däremot kammar deras privata vårdbolag hem vinsterna av våra skattepengar.

Tyvärr har borgerliga och även socialdemokratiska politiker länge kopierat ekonomiska modeller från näringslivet för den svenska sjukvården. För att ge det skulle ge lönsamhet till vården. Som istället har blivit besparingar, underskott och överbeläggningar. Sjukvård skall ges efter medicinska behov och inte efter ekonomisk lönsamhet. En framgångsrik behandling som på sikt kan vara kostnadseffektivt för vården måste utgår från patientens medicinska behov och ingenting annat.

Sjukvården måste därför höja sjuksköterskors löner och inte minst för deras specialistutbildningar. Sjuksköterskor har ett stort ansvar för patienter i vården men deras jobb är fortfarande uppseendeväckande dåligt betalt. För att få fram pengar till dem och andra lönearbetare måste kapital beskattas hårdare.

Nyligen publicerade dokument och TV-program (Lönesänkarna) visar dock att det istället är Svenskt Näringslivs vinster i förhållande till produktionen som ökar på lönernas bekostnad. Detta är fullständigt oacceptabelt.

En rättvis beskattning av kapitalet leder till ett jämlikare samhälle och till en bättre hälso- och sjukvård för oss alla.

Carina Lindberg (V)

Kopiera länk