Välfärd

Tack och Gott nytt år!

Tack alla ni som under 2012 arbetat för att försvara och utveckla välfärden. För ni har inte haft något lätt jobb, det är inte enkelt att vara vare sej välfärdsarbetare eller kommunalpolitiker i Fredriks Sverige, helst inte i en landsbygdskommun, där resurserna hela tiden känns för små.

Men dom är inte för små, för att ni gör ett dåligt jobb eller är dåliga på att prioritera, inte heller för att Gotlänningarna har för höga förväntningar. Jag tycker man ska ha höga förväntningar på den gemensamma välfärden och vara beredd att betala för det.

Och det är där, med ”beredd att betala” som problemen finns, jag är beredd att betala, många andra också tror jag, men regeringen har valt en annan väg. De har omprioriterat från och hållit tillbaka utvecklingen i kommuner och landsting, resurserna som satsas på vård, kultur, skola och omsorg mm har minskat sin andel av samhällsekonomin. Dom ca 100 miljarder som nu årligen används till jobbskatteavdrag, kunde givetvis användas någon annanstans istället. Om 50 av de 100 miljarderna istället använts för kommunerna, skulle Region Gotland haft ungefär 300 miljoner till i kassan.

Det hade förutom större utbud och ökad kvalite i verksamhet för Gotlänningarna också varit bra för samhällsekonomin eftersom fler människor haft arbete, och fler kunnat erbjudas utbildning. Det hade dessutom varit klimatsmart, en kommun använder en stor andel av sina resurser till att anställa människor eller köpa tjänster som utförs i närområdet, en mindre andel går till prylar och en ännu mindre till resor. När redan välbeställda, dom som fått den största delen av jobbskatteavdragen, får mer pengar leder det istället till ökat sparande, och ökad konsumtion av prylar och resor.

Att satsa på den gemensamma välfärden handlar i grunden om solidaritet, att inte bara jag utan också andra ska ha det bra, men det är också både bra, produktivt och klimatsmart.

Jag önskar att ni alla sätter solidaritet och rättvisa i centrum 2013, och ett Gott nytt år.

Brittis Benzler, regionråd.

Kopiera länk