Insändare

Kommunal regi är bättre.

Insändare, publicerad i GT 7/9 och GA 8/9.

Vi vänsterpartister anser att vård, skola och omsorg i första hand ska drivas i kommunal regi. Skälet är vår tro att det långsiktigt blir en bättre verksamhet som gynnar de äldre, de sjuka och eleverna. Framför allt är vi kritiska mot att företag som finns i välfärdssektorn, ser detta som ett sätt att skapa vinster för sina ägare. Ägare som inte bryr sig om verksamheten så länge vinsten ackumuleras och som sedan säljer vidare till högstbjudande. Så skall inte våra skattepengar användas.

Ett av de grundläggande välfärdspolitiska syftena med att organisera och driva äldreomsorg är att tillgodose de äldres behov av vård och omsorg. Denna ska vara av hög kvalitet och lika för alla. Att tillfredställa mänskliga behov är överordnat alla andra mål.

Vi vill inte oroa de äldre, personalen eller de anhöriga med att med jämna mellanrum utsätta dem för den osäkerhet som en upphandling innebär. Redan nu vet alla inblandade att regionen kommer att driva Pjäsen när nuvarande avtal löper ut och kan då i lugn och ro förbereda sig på detta. I annat fall hade det närmaste året varit en osäker väntan på vem som skulle vinna upphandlingen.

Ett jämlikt samhälle är bäst för alla, alltid.

Per Edman, ordförande Vänsterpartiet Gotland.
Lars Åkerlund, vice ordförande i socialnämnden.

.

Kopiera länk