Insändare

Vänsterpartiet storsatsar på äldreomsorgen

Artikel av  Ulla Andersson och Eva Olofsson, publicerad i Gotlands Folkblad (GT) 16 maj 2012.

Vänsterpartiets vårbudget innehåller en nationell satsning på äldreomsorgen som för Gotland innebär 60 nya anställda bara inom demensvården. En plan för betydande kvalitetsförbättringar och ökad personaltäthet föreslås.  

Artikel av  Ulla Andersson och Eva Olofsson, publicerad i Gotlands Folkblad (GT) 16 maj 2012.

Vänsterpartiets vårbudget innehåller en nationell satsning på äldreomsorgen som för Gotland innebär 60 nya anställda bara inom demensvården. En plan för betydande kvalitetsförbättringar och ökad personaltäthet föreslås.  

Äldreomsorgen är den del av den kommunala välfärdsverksamheten som sedan 90-talskrisen har fått minst resurser. Det har lett till att närmare 100 000 personer, oftast kvinnor, har valt att gå ner i arbetstid eller helt låta bli att arbeta för att ha tid och ork att ta hand om sina anhöriga. Bristerna inom framför allt demensvården är så stora att det inte går att garantera en god och säker vård omsorg av alla demenssjuka.

Samtidigt har regeringen drivit en aktiv politik för privatiseringar av gemensamma välfärdsverksamheter. Det medför att satsade skattepengar går till olika riskkapitalbolag istället för att hamna i verksamheten. I privatiserad verksamhet är personaltätheten lägre, heltidsanställningarna färre och visstidsanställningarna fler. Det är så man får ut vinsten. Äldreomsorgen behöver istället präglas av professionalitet, bra arbetsmiljö och löner, insynsmöjligheter och ett utrymme för de äldre att påverka innehållet i sin omvårdnad.

Vänsterpartiet avsätter därför i sin vårbudget 3 miljarder kronor för att öka bemanningen särskilt inom demensvården. De kommuner som redan har en god bemanning, kan använda pengarna till andra delar av äldreomsorgen. Individuell omvårdnad och social stimulans krävs för en god omsorg av människor som har drabbats av demens. Vi vill också att personer som bor på äldreboenden ska få möjlighet till två guldkantstimmar varje vecka. Det ska vara timmar då man får använda personalens hjälp till det man själv önskar. För Gotland skulle dessa reformer innebära 60 nya heltidsjobb.

Till dem som idag arbetar inom äldreomsorgen men saknar rätt utbildning riktar vi ett särskilt utbildningspaket. Det skulle höja statusen för yrket och kvalitén i verksamheten. Under utbildningsperioden går istället arbetslösa med omvårdnadsutbildning in, som på så sätt får möjlighet att etablera sig i yrket.  

Även hemtjänsten behöver ökade resurser. Stimulansmedel bör tillföras de kommuner som inför förenklade bedömningar när äldre behöver hjälp för olika serviceinsatser, med ett stort inflytande för de äldre över hur de vill använda tiden.  Vi föreslår även ett tak på 100 kronor per timme för hemtjänsten för att minska de stora skillnaderna som finns mellan kommunerna. Man ska inte behöva avstå hemtjänst på grund av en alldeles för betungande avgift. Höjdpunkten på dagen för många äldre är måltiderna. Vi genomför därför ett matlyft i äldreomsorgen motsvarande 200 miljoner per år. Hemtjänsten ska även kunna laga mat i hemmet när det önskas.

Förbättrad kvalité i äldreomsorgen skapar fler jobb och ökad sysselsättning i kommunerna. Det är en satsning som är nödvändig för de äldre och för kvinnors livsvillkor.

Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson
Eva Olofsson, äldrepolitisk talesperson

 

Kopiera länk