Aktiviteter

1:a maj-firande i Gråbo

Vänsterpartiets 1:a maj-firande var i år förlagt till Gråbo centrum med många olika aktiviteter, tal, tipspromenad, fika, ponnyridning och mycket mer. För den musikaliska utsmyckningen stod gotlandsbandet Oh La La!

Saga Carlgren talade i sitt 1:a majtal om klimatförändringarnas effekter internationellt. När klimatförändringarna gör att naturresurserna inte räcker och till uppstår konflikter och många tvingas fly. Klimatförändringarna är att resultat av hur den rika delen av världen producerar och konsumerar men det är de som har minst skuld till förändringarnas som drabbas hårdast.
Saga Carlgren efterlyste en klimatpolitik där vi verkligen visar att vi inser att vi måste ta de alarmerande forskningsrapporterna om klimatförändringarna på allvar.

Ung Vänsters ordförande på Gotland, Jonatan Wassberg, talade om den höga arbetslösheten som är över 20 procent här på Gotland och det ser likadant ut i hela landet. Regeringen fick hård kritik för det bara utnyttjar den höga ungdomsarbetslösheten för att försöka försämra ungdomars anställningstrygghet, löner och andra anställningsvillkor men inte gör något för att få ner arbetslösheten.

Brittis Benzler talade hur viktigt det är med en bra fördelningspolitik och att det finns starkt forskningsstöd för att Vänsterpartiets krav på rättvis fördelning leder till ett samhälle som är bättre för alla. Men samtidigt så går utvecklingen i samhället just nu ät andra hållet med ökade klyftor och orättvisor som särskilt drabbar arbetslösa och sjuka. De skattesänkningar som den borgerliga regeringen genomfört med jobbskattavdrag, rot och rut och momssänkningen på restauranger kostar över 100 miljarder gynnar i första hand de med god ekonomi. Om hälften av skattesänkningarna istället hade satsats i kommunsektorn så skulle Region Gotland ha 270 miljoner mer, varje år, till sjukvård, äldreomsorg och andra viktiga verksamheter.

Kopiera länk